Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nejasan PH nalaz


Autor Poruka

manas

10.10.2013. 23:15

Poštovani,
Imam 41 godinu. U travnju mi je mi je urađena operacija lijeve dojke (EXTEMPORE) pri čemu mi je odstranjena samo sumnjiva promjena. Nalaz tijekom operacije je bio NEGATIVAN međutim nakon dva dana ( nakon detaljnog pregleda) je uočen karcinom, te mi je odmah sutradan urađena mastektomija lijeve dojke. Međutim, dijagnoze patologa su mi nejasne pa vas molim, ako mi ih možete pojasniti.

(EXTEMPORE) (09.04.2013.god.)

Vrsta materijala:1.Exscidirani tm GLK.2.Tm iz DK.
Uputna dijagnoza. Tm mammae lat.sin.1 ( GLK). 2.(GK).3.(DK).

Patohistološka dijagnoza : Comedocarcinoma extensivum mammae.
Mastopthia fibroza.
Opisni izvještaj:
Poslati materijal je u posudama sa onakom I i II. U posudi sa oznakom I se nalazi komad masne dojke sa mjerama 10x6x2 cm, koji je djelimice obložen kožom koja mjeri 4x2 cm.Centralno u poslatom materijau se nalazi tumorolika tvorevina promjera 3,5 cm koja je označena koncem. na presjeku je žilava, sive boje. histološki se vidi da je u toj tvorevini umnoženo stromalno vezivo kako unutar lobula tako i oko kanalića koji su obloženi pravilnim kubičnim epitelom, a na nekim mjestima taj epitel pokazuje znakove apokrine mataplazije. nađe se nekoliko kanalića sa ravnom atipijom epitela. Dubljim narezivanjem nađe se nekoliko razbacanih kanalića dojke koji su dilatirani i ispunjeni nekrotičnim materijalom, a prema periferiji obloženi sa nekoliko slojeva krupnih, hiperkromatičnih, polimorfnih, epitelnih stanica koje su karcinomskog porijekla. Oko ovih kanalića se vidi rahlo vezivo u kome se nalaze razbacani miofibroblasti i nakupine limfocita. ove promjene nala se u četiri kanalića koji se nalaze razbacani na površini od jednog centimetra.U posudi sa oznakom II nalai se tumorolika tvorevina koj mjeri 4x3 cm, 5x3 cm koja je sivkasta, žilava a histološki predstavlja tkivo dojke u kome je umnoženo stromalno vezivo kako unutar lobula tako i oko kanalića koji su obloženi pravilnim kubičnim epitelom koji mjestimice pokazuje znakove atipije koja je u ravnoj liniji. Nađe se nekoliko kanalića koji su međusobno odvojeni i na površini od oko jedan cm a obloženi su krupnim hiperkromatičnim, polimorfnim, epitelnim stanicama kojwe su u centru kanalića nekrotične. Oko kanalića je rhla stroma u kojoj se nalaze mifibroblasti sa nakupinama limfocita.


MASTEKTOMIJA (12.04.2013.)

Patohistološka dijagnoza: (12.04.2013.)
Status post extirpationem comedocarcinoma mammae ante dies nonulos factam.
Residua comedocarcinoma mammae post extirpationem et carcinoma micro invasium mammae.
Oleogranuloma mammae.
Sinus histocytosis lymphonodorum.
Opisni izvještaj:
poslati materijal je u posudama sa oznakom I i II. U posudi sa oznakom jedan se nalazi masna dojka koja pri bazi mjeri 12 x 10 cm, a promjer od bradavice do baze je 10 cm. na koži dojke se vidi hiruški rez čiji su rubovi vezani končastim šavovima.ispod reza je šupljina veličine kokošijeg jajaeta u kojoj se nalaze ugrušci krvi i detritusa, a oko šupljine je pojas oboda do jedan cm koji je obložen lipidnim detritusom i ugrušcima krvi.Ispod toga je nespecifično granulaciono tkivo u kome se malaze lipofagi.ispod tog pojasa je tkivo dojke širine oboda oko jedan cm gdje je normalan količinski odnos između parenhima i vezivne strome, međutim nađe se razbacano nekoliko vodova dojke koji su obloženi krupnim hiperhromatičnim, polimorfnim, epitelnim stanicama koje su karcinomskog porijekla a koje su prema centru vodova nekrotične. oko ovih vodova se vidi rahlo vezivo u kome su umnoženi miofibroblasti kao rezultat prisustva tumorskih stanica unutar vodova. pored toga vide se umnoženi i limfociti. U ovom području comedocarcinoma nađe se i par sitnih žarišta oko jedan mm, koje predstavljaju nakupine krupnih , atipičnih, hiperkromatičnih, epitelnih stanica koje su karcinomskog porijekla, a oko njih su nakupine limfocita. Tumorskog tkiva nema na bazi resecirane dojke.
U posudi sa oznakom II nalazi se komad masnog tkiva veličine dječje šake i u njemu 10 međusobno odvojenih limfnih čvorova očuvane folikularne građe u čijim se proširenim sinusima vide umnoženi sinus histiociti.

Uz zahvalu,

Katarina Antunac, dr. med.

04.11.2013. 09:50

Poštovana,
u pravu ste, nalaz nije naročito pregledan.
Uglavnom, radi se o komedokarcinomu dojke koji je u potpunosti odstranjen drugom operacijom a iz dostupnog mislim da je pregledano 10 limfnih čvorova iz pazuha te da ni jedan nije zahvaćen tumorom.
Kako se ipak radi o mikroinvazvnom tumoru za odluku o dodatnom liječenju, Vaš onkolog će trebati podatke o ukupnoj veličini tumora, statusu hormonskih receptora te eventualno Her2 statusu.