Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lobularni invazivni rak dojke mješovitog tipa


Autor Poruka

Likana

03.10.2007. 09:40

Poštovani doktore,vidim da ste pomogli mnogima Vašim odgovorima,nadam se usrdno da ce te i meni.Jako sam uplašena i zabrinuta pa bi mi Vaše mišljenje puno pomoglo.
Radi se o mojoj majci,stara je 73 godine,osim operacije kuka prije 7 godina i visokog tlaka bila je dobra zdravlja,sve do sada.Operirala je desnu dojku 17.09. i kako doktor koji je operirao i kod kojeg smo bile na prvoj kontroli nije imao baš previše vremena da nam da pojašnjenja osim da se sa nalazima i otpusnim pismom javi onkologu,molim Vas da mi razjasnite njenu dijagnozu jer valjda je sve bolje od neznanja i neizvjesnosti.
Dg. Ca.mammae lobulare invasim l.dex
Ca.mammae lobulare in situ l.dex
Ca.metastaticum lymphonodorum axillae l.dex
1. Radi se o lobularnom invazivnom karcinomu mješovitog tipa in situ komponentu s manjom duktalnom kompon.
prema EBR gradus 2 (tubuli 3,jezgre 2,mitoze 2).Uz invazivnu vidljiva je in situ lobularna komponenta te
obična duktalna hiperplazija floridnog tipa i žarišno atipična duktalna hiperplazija.Na periferiji tumorskog
rasta prisutna angioinvazija.
2. Extempore baza mamile: nađe se kancerizacija duktusa karcinomskim stanicama.
3. Upreostalom tkivu dojke nađe se invazivni lobularni karcinom te žarišta in situ lobularnog karcinoma, uz
uredne resekvijske rubove.
4. Izolirano 11 limfnih čvorova od koji se u 7 nađu tumorske metastaze s infiltracijom u okolno tkivo.

Estrogenski receptori 80%; progesteonski receptori 5%; androgeni receptori 80%
Hecep Test IHC Score 2+

Molim Vas za mišljenje o daljnoj terapiji i prognoza liječenja.

Unaprijed od srca zahvaljujem!













-



invazija.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.10.2007. 20:50

Kod vaše majke radi se o vrlo uznapredovalom, karcinomu dojke; stadij IIIB. Njezini su izgledi da preživi sljedećih 10 i više godina samo oko 41%. Napominjem da se radi i o HER-2 2+ što je granični nalaz i potrebno je učiniti dodatnu pretragu u tkivu tumora CISH ili FISH metodom da se utvrdi da li u tkivu tumora postoji HER-2 amplifikacija ili ne. Ukoliko postoji HER-2 amplifikacija to bi bitno pogoršalo prognozu, prosjećno preživljenje bolesnica s tumorima u kojima postoji HER-2 amplifikacija je oko 3 godine nakon dijagnoze. Kod vaše je majke nužno provesti dodatno(adjuvantno) liječenje koje bi se trebalo sastojati od kemoterapije koja sadržava antracikline, lpkoregionalne adjuvantne radioterapije i adjuvantne hormonoterapije aromataza inhibitorom. Pokaže li CISH ili FISH pretraga da se radi o HER-a amplifikaciji u tumoru, tada je nužno provesti i adjuvantnu imunoterapiju trastuzumabom(Herceptin-om). Uz provedeno dodatno liječenje, izgledi se povećavaju na oko 55%-60%. Svakako se javite onkologu koji će u skladu sa stanjem općeg zdravlja vaše majke, odrediti i provesti daljnje liječenje.

Likana

18.11.2007. 11:00

Poštovani doktore Tomek,javljam Vam se ponovo i molim Vas za mišljenje o stanju moje majke.Uradili smo pretragu HER-2 amplifikacije metodom FISH i nalaz je negativan.Zatim smo napravili scintigrafiju skeleta :99mTc-HDP i ovo je nalaz: U anteriornoj projekciji vidi se intezivnije nakupljanje u desnom ramenu u odnosu na lijevo,naročito u glavici humerusa,ali u posteriornoj projekciji na lijevom ramenu se vidi jedno točkasto nakupljanje u glavici humerusa.Nadalje patološka žarišta se vide u području oba sternoklavularna zgloba,a dva diskretna žarišta u području 4. i 5. lijevog rebra sprijeda.
U posteriornoj projekciji vide se brojna žarišta na većini rebara i u torakalnoj i lumbalnoj kralježnici,te oba sakroilijakalna zgloba. Poštovani doktore dali ovo znači da su metastaze zahvatile skoro cijeli skelet i ako je tako ima li pomoći da se suzbije napredovanje i da moja draga majčica izbjegne barem patnju i bolove što je čekaju ako je istina sve što sam čula o tome? Kakva je prognoza njena stanja i što mi Vi preporučate? Napominjem da je prošla drugi ciklus kemoterapije i da je onkolog preporučio zračenje nakon šest ciklusa.Obzirom na ovaj nalaz dali bi trebalo još nešto primjeniti tijekom kemoterapija?Kako smo naručene tek 29.11.za iduću kemoterapiju dali da čekam taj datum ili bi valjalo nešto poduzeti i prije? Markere iz krvi još nisu vadili i dali je za očekivat da su se pojavile metastaze i u drugim organima?Pitanja je puno i nadam se da razumijete moju bol i patnju zbog ovog stanja i da ce te mi iskreno odgovoriti,jer ponavljam od prošlog puta ovo neznanje i neizvjesnost me ubija.
Hvala od srca unaprijed!
P.S. Da napomenem da je onkolog odredio terapiju prije ovih nalaza,koji su rađeni prije tjedan dana.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.11.2007. 17:00

Nažalost nalaz scintigrafije skeleta ukazuje na to da su kod vaše majke već vrlo vjerojatno prisutne koštane metastaze. Nužno je učiniti rendgenološke snimke svih dijelova skeleta na kojima postoji nakupljanje(RI) na scintigrafiji. To što je CISH negativan je relativno dobar pokazatelj jer takvi tumori imaju ipak nešto polaganiji klinički tijek. Što se tiče prognoze, moram van nažalost reći da od trenutka pojava metastaza samo 50% bolesnica preživi 2-3 godine. Za daljnji postupak i liječenje obratite se svom onkologu. Biti će potrebno zračenje statički najopterečenijih i najbolnijih dijelova skeleta na kojima postoje metastaze.

Likana

19.11.2007. 23:50

Poštovani doktore Tomek, zahvaljujem na brzom odgovoru koji me na žalost nije obradovao ali pokušat ćemo se borit i učiniti sve što se u ovoj situaciji može.
Srdačan pozdrav!

Likana

25.01.2008. 23:45

Poštovani doktore Tomek, ponovo Vam se javljam sa nadom da ćete mi pomoć Vašim odgovorom kao i do sada.
Poslije scintigrafije skeleta mama je uradila RTG snimke i ovo je nalaz:
Na pregledanoj snimci grudnih organa vidi se pojačana prozračnost plućnog parenhima,bez znakova infiltrativnih promjena.
Hilovaskularni crtež je naglašen,vaskularnog tipa. Ošit i f.c. sinusi izgledaju uredni. Sjena srca je granično velika,aorta elongirana. Na snimkama prikazanog dijela toraksa,desnog ramenog obruča prikazanog dijela torakolumbalne kralježnice u dva smjera,te na snimci zdjelice sa kukovima,ne vidi se sigurnih rdg,vidljivih osteolitičkih i osteoplastičkih promjena skeleta u smislu meta mlg. Stanje iza TEP-a desnog kuka.
Eto tako glasi nalaz radiologa.Napominjem da je RTG novi i moderan ali neznam koliko je jasan ovaj nalaz s obzirom na nalaz scintigrama.Molim za Vaše mišljenje o nalazu i daljnoj terapiji. Pred mamom je šesti ciklus kemoterapije i poslije predviđeno zračenje. Još smo uradili krvne markere koji su :
CEA - 3,5
CA - 26,1
Mama je bila donedavno pušač.Inače krvna slika je prosječna i dobro podnosi terapiju zasad.
Dali bi trebalo provest još koju pretragu prije zračenja pa da se zračenje prilagodi eventualnoj novoj situaciji.
Molim za savjet prije primjene zračenja i dali i na čemu da inzistiram kod onkologa (poštujem njihov trud i rad,ali više puta se nemaju vremena posvetit dijagnozi i terapiji )
Ponovo od sveg srca HVALA!

Likana

31.01.2008. 23:55

Poštovani doktore,evo došlo je do promjene u daljnoj terapiji moje majke,naime danas smo obavile i VI kemoterapiju ( FAC ) i nakon što su je već naručili za zračenje 21.02. doktorica je pregledala nalaze i nalaz scintigrama i zaključila da je zračenje nepotrebno s obzirom na taj nalaz (koji sam Vam napisala u predposljednjom pitanju).Kaže da nebi imalo efekta kad je scintigram pokazao pojavu metastaza.
Dosta sam se iznenadila tome pa Vas molim za Vaše mišljenje s obzirom na taj nalaz i nalaz RTG-a.
Prepisala joj je Arimdex i kontrolu za četri mjeseca. Mama ima dosta bolova u koljenu ali to pripisuju ortopedskim tegobama.Dali postoji još nešto što bi ikako pomoglo pri suzbijanju tih metastaza,bilo kakav lijek ili terapija,pa makar i nije na listi HZZO-a a što bi Vi preporučili?


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.02.2008. 19:25

Arimidex je među najboljim lijekovima za liječenje hormonoovisnog karcinoma dojke(takav je karcinom vaše majke) i posebno koštanih metastaza takvog karcinoma. Na listi lijekova HZZO-a postoje i drugi lijekovi pogodni za liječenje vaše majke, a koji će biti primijenjeni ako to i kada to bude potrebno. Preporučio bih da se u liječenju vaše majke uz Arimidex, primjeni još i neki bisfosfonat(klodronat ili pamidronat) koji mogu biti od velike pomoći u liječenju koštanih metastaza. Koštane metastaze su inače najčešće metastaze hormonoovisnog raka dojke.

Likana

29.02.2008. 08:50

Poštovani doktore,puno ste mi dosada pomogli a i sada bih za Vas imala pitanje koje me u posljednje vrijeme muči.Kako sam već pisala onkolog je sve do zadnje kemoterapije govorio o zračenju da bi na kraju rekao da zračenje nije potrebno zbog pojave metastaza koje je pokazao scintigram.Podsjećam Vas da sam Vam nalaz scintigrama i RTG-a napisala i dali mi možete reć da je taj nalaz pokazao 100%-tnu prisutnost metastaza i da li bi ga valjalo ponovit s obzirom da je prošlo skoro mjesec dana od kemoterapije? Naime neki moji rođaci smatraju da sam trebala inzistirat na zračenju zbog svake sigurnosti ( s obzirom na tip karcinoma,lokalni recidiv itd.) pa se sada i sama pitam da li bi to trebala napravit? Oprostite na mojem lošem poznavanju tematike i ako Vas zbog neznanja opterećujem ali željela bi učiniti sve što je moguće i što bi eventualno pomoglo mojoj majci. Sada me najviše zanima dali bi zračenje imalo ikakvog efekta i da li pomoglo oko eventualnog sprečavanja metastaza da se prošire na neke druge organe ako su već (?) prisutne u kostima? Puno hvala na strpljenju i odgovoru!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.03.2008. 22:05

Kod vaše majke radi se o lobularnom karcinomu dojke koji često nastaje na više mjesta u dojci, a također je često i obostran, to jest nastaje u obije dojke. Prema TNM klasifikaciji radi se o stadiju pTX(multicentricum) pT2 MX, dakle o kliničkom stadiju IIIA, što je dosta uznapredovali stadij. Prosječno 5-godišnje preživljenje bolesnica u tom stadiju bolesti je 50%-55%.Također radi se o hormonoosjetljivom tumoru , ali je nalaz HER-2 proteina 2+ graničan i neodređen te je potrebno provesti retestiranje tumora CISH ili FISH metodom da se sa sigurnošću utvrdi da li postoji amplifikacija HER-2 gena ili ne. Ako postoji HER-2 amplifikacija tada se radi o visoko zloćudnom tumoru i potrebno je provesti, uz ostalo liječenje, i imunoterapiju trastuzumab-om("Herceptin-om"blunk. I ovako, bez poznatog nalaza HER-2, vaša majka ulazi u skupinu bolesnica s visokim rizikom. Izgledi 10-godišnjeg preživljenja bez ikakvog liječenja su samo oko 36%-40%. Nužno je provesti dodatno adjuvantno liječenje koje se treba sastojati od kemoterapije koja treba sadržavati antracikline i hormonoterapije aromataza inhibitorom. Kemoterapija izglede povećava za 6,6%, hormonoterapija za 8,3%, a ako se provededu obije tada su izgledi povećani za 13,6%.Obzirom da se radilo o multicentričnom tumoru također je potrebno provesti i lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju. Zbog toga što su lobularni karcinomi, kakav je karcinom vaše majke, često obostrani, nužno je provesti dodatne pretrage i druge dojke da se sa sigurnošću utvrdi dli se i u njoj već ne nalazi karcinom. U najradikalnijoj opciji liječenja preporuča se odmah amputacija i druge dojke ili se često provodi i zračenje i druge dojke.

Likana

09.03.2009. 13:10

Poštovani, javljam se ponovo nakon duže vremena sa nadom da mi možete pomoći. Naime kako je mami došlo do pogoršanja bolova u desnoj nozi i nakon što je ortoped prepisao amp.Voltarena i Dexamathasona nije došlo do poboljšanja. Kontaktirala sam onkologicu i ona mi je rekla da je nemože uzet na obradu dok ne isključimo druge probleme (ortopedske i sl.). Tako prepuštene same sebi sa pogoršanjem i jakim bolovima insistirala sam da naš liječnik napravi rtg noge i tek tada su otkrili da se radi o lošoj cirkulaciji. Mama je bila na vaskularnoj kirurgiji i doktor tamo je napisao dijagnozu: difuzna aterosklerotska promjena abdominalne aorte i žilja donjih udova, Insuf.circ.ext.inf.I. dex. Kirurški zahvat nije indiciran. Zanima me dali po Vašem mišljenju postoji uzročno-posljedična veza sa osnovnom bolesti carcinoma dojke i provedene terapije i ove sadašnje situacije i što mi je sada činiti jer očito poboljšanja nema. Kako je to mamu dosta iscrpilo, nema teka,omršavila je i bezvoljna , skoro pa nepokretna,a primjećujem i povremene znakove dezorijentiranosti neznam što sada? Pa kuda ona sada pripada da je prime i naprave obradu jer svi se izvlače jedni na druge? Kako joj pomoći???

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.03.2009. 23:35

Ateroskleroza je zasebna bolest. nem uzročne povezanosti niti s rakom niti s liječenjem raka niti s lijekovima koji se upotrebljavaju u liječenju raka. Za liječenje se obratite specijalistu za bolesti krvnih žila ili eventualno nekom drugom vaskularnom kirurgu.