Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mamografski nalaz


Autor Poruka

adrijannam

19.10.2011. 12:05

Prije mjesec dana bila sam na snimanju dojke i danas mi je došao nalaz. U njemu ovako piše:

Kalcifikati: vjerojatno benigni ljevo i desno
Tvorbe: vjerojatno benigne desno
Žarišno poremečena struktura
Asimetrična gustoča tkiva
Gustoča fibrožljezdanog tkiva <25%
Ostalo: Desno na 9h u prednjoj trečini okruglasta sijena 6mm, vjerojatno cista. Superpozicija promjene na površini kože u GLK desno na 11h u dorzalnoj trečini.
Zaključak: BI-RADS 3

UZ dojki za 6 mjeseci.

Ako bi mi mogli malo to objasniti da razumijem! Hvala!
Lijep pozdrav

adrijannam

08.11.2011. 14:05

Lijepo vas molim ako mi možete objasniti o čemu se radi?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.12.2011. 00:15

Ultrazvučnim pregledom kod va su utvrđene promjene u dojkama koje su dobroćudne prirode i koje su posljedica normalnih funkcionalnih promjena u dojkama pod utjecajem hormona u tijeku normalnog menstruacijskog ciklusa. U prvoj fazi ciklusa dojke budu potaknute na bujanje u drugoj se u njima skuplja tekućina da bi za vrijeme menstruacijskog krvarenja dojke splasnule i onda u sljedećem ciklusu ponvno isti redosljed promjena. Takve cikličke promjene u fukciji tkiva dojke koja je žlijezda dovode do nastanka promjena(ciste) koje su kod vas utvrđene. Može se reći da je to normalni nalaz u dojkkama većine žena. Zbog gustoće tkiva dojke kod vas te su promjene malo teže raspoznatljive pa postoji vrlo mala vjerojatnost da se radi o nećem ozbiljnijem(1-3%). Zbog toga vam je preporučen pregled ultrazvukom za 6 mjeseci. To je uobičajeni postupak i redosljed pretraga. Nemate razloga za zabrinutost, samo za oprez, a to znači da se trebate odazvati na ultrazvučni pregled za 6 mjeseci.

danijela70

17.12.2011. 01:45

ultrazvuk dojki parenhim fibrocistično izmenjen izraženije u gornjim kvadrantima gde se uočavaju fibrozne promene i anehogene promene sa posteriornim pojačanjem odjeka cyste do 1cmU aksilama se ne uočavaju lgl. Da li mozete da mi kazete sta to znaci ?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.01.2012. 22:30

Fibrocističke promjene su vrlo česta ojava u dojkama. Nastaju u manjoj ili većoj mjeri kod gotovo svih žena. Posljedica su stalne hormonske stimulacije dojki tijekom svakog menstruacijskog ciklusa. Fibrocističke promjene ne predstavljaju rizika za nastanak raka dojke.