Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


medularni karcinom


Autor Poruka

nsuvak

28.08.2008. 15:20

Poštovani,

zamolio bih Vas za mišljenje o sljedećem nalazu citološke punkcije:

Pod kontrolom UZV punktirano je veće hipoehogeno područje (promjera 18 mm) u gornjem vanjskom kvadrantu lijeve dojke. Punkcijom je dobivena kapljica tekućine, a u razmazima punktata nalaze se brojne nakupine i pojedinačne slabije diferencirane neoplastične epitelne stanice. U pozadini se vide raspadnute gole jezgre, nešto malih limfocita, plazma stanica, histiocitarnih stanica, detritus i krv. Zaključak: karcinom, dif. dg. medularni karcinom.

Napomenuo bih da je mama bila i na magnetskoj rezonanci koja je pokazala da na desnoj dojci nema nikakvih promjena. Na što konkretno ukazuje prisutnost raspadnutih golih jezgri i histiocistarnih stanica u punktatu?

Takodjer smo obavili razgovor s kirurgom. Mama je naručena za operativni zahvat 18. rujna, a kirurg je rekao da bi odstranio prisutni tumor, okolno zdravo tkivo i limfne čvorove.

Kakvo je Vaše mišljenje o ovoj dijagnozi? Kakvo je metastatsko ponašanje ovakvog tumora? Unaprijed puno hvala na trudu! Pozdrav!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.09.2008. 23:25

Nedvojbeno se radi o karcinomu-zloćudnom tumoru. Nužan je operacijski zahvat kakav vam je predložio kirurg. Nakon operacijskog zahvata, tumor i limfni čvorovi bizi će histološki pregledani postavljena patohistološka dijagnos/PHD. Tek to je definitivna dijagnoza i tada će se znati o kakvom se tumoru radi, koliko je proširen, kakva je prognoza i kakvo je daljnje liječenje potrebno.

nsuvak

08.10.2008. 21:00

Poštovani,

22. rujna izvedena je modificirana radikalna mastektomija lijeve dojke (ne samo odstranjenje tumora i okolnog zdravog tkiva kako je bilo predloženo). Slijedi patohistološki nalaz:

patološka dijagnoza: carcinoma mammae ductale invasivum

opis:

1. Ex tempore isječak tkiva dojke veličine 13x11x3 cm rubovi markirani šavovima. U sreduštu isječka nalazi se dobro ograničeni sivi čvršći tumor veličine 2.8x1.5x1 cm. Histološki nalaz odgovara duktalnom invazivnom karcinomu sa nekim karakteristikama medularnog karcinoma (atipični medularni karcinom dojke). Elston-Bloom-Richardsonov gradus je 3: tubuli 3, polimorfizam jezgara 3, broj mitoza 3. Okolni parenhim dojke bez bitnih promjena .

2. Isječak tkiva dojke veličine 6x4x1 cm u kojem 80% tvori masno tkivo. Žljezdani parenhim bez tumorske infiltracije.

3. Amputirana dojka veličine 18x14x4 cm sa ekscizicijskim defektom. Na prerezu 30% tvori vezivno promijenjeni parenhim a preostalo je masno tkivo. Histološki bez tumora.

4. Sedam limfnih čvorova bez tumorskih metastaza.

Status hormonskih receptora: ER, PR, AR - negativni; HercepTest IHC negativan.

Daljnje liječenje nastavljamo kod onkologa, prema preporuci sa jučer provedene prve poslijeoperativne kontrole. Preporuka liječenja je terapija tabletama (kakvim, budući je tumor hormonski neovisan (ako sam dobro protumačio status hormonskih receptora)???). Mislite li da je kemoterapija potrebna, budući je kirurg rekao da je "slučaj graničan" i da će konačnu odluku, naravno, donijeti onkolog?

Što je sa tumorskim markerima, malo me čudi što i ta pretraga nije učinjena. Ili će nas na to uputiti onkolog?

Unaprijed Vam hvala na mišljenju o nalazu i odgovoru na pitanja!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.10.2008. 23:20

Radi se o duktalnom invazivnom karcinomu kliničkog stadija IIA. Također se radi o hormononeovisnom tumotmoru najvišeg stupnja zloćudnosti. Bolesnice ut tom stadiju bolesti imaju prosječno 5-godišnje preživljenje od oko 78%. Budući se radi o hormononeovisnom tumoru, adjuvantna hormonoterapija nikako ne dolazi u obzir. Međutim, za detaljnu prognozu i preporuku o daljnjem liječenjuju, potrebno je navesti starost bolesnice, menstruacijski status i opće stanje zdravlja to jest da li i od kojih još bolesti bolesnica eventualno boluje.