Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cista


Autor Poruka

08.10.2008. 21:00

Poštovani,

Radi se o osobi staroj 65 godina koja je prije 2,5 godine operirala karcinom pri čemu je lijeva dojka odstranjena. Nakon zračenja i kemoterapije od lijekova uzima Arimidex. Svi nalazi su u redu, međutim na zadnjem ginekološkom pregledu, ultrazvukom je utvrđena cista na lijevom jajniku (L.J. 31x26 mm, tankih stijenki, bez detektabilnog protoka; D.J. 21x13 mm; Uterus - AVF, 60x28x48 mm; Endometrij 1,4 mm). Zanima nas da li je potrebno odstraniti cistu, odnosno jajnike ili ne, pošto su mišljenja ginekologa različita?

Hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.10.2008. 23:15

Ciste na jajniku bez detektabilnog protoka uglavnom nisu zloćudni tumori, tako da u ovom trenutku operacija nije nužna. Potrebno je međutim daljnje pomno praćenje i kontrole ginekologa. Kod bolesnica koje su imale karcinom dojke i karcinomi jajanika se javljaju nešto češće nego kod ostalih, zdravih žena, a moguće su i metastaze karcinoma dojke na jajnike.