Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mišljenje


Autor Poruka

mekerica

30.03.2008. 22:30

Poštovani doktore
moja majka ima 60 godina, prije 4 god.imala je poštednu operaciju desne dojke(aksile nisu odstranjene).Diagnoza je glasila ADENOCARCINOMA DUCTALE INVASIVUM G1,nakon toga je primala hormonsku terapiju NOLVADEX oko godinu dana te je lijek morala promijeniti zbog ginek. smetnji. Dalje je uzimala ARIMIDEX.
Prije tri mjeseca je na istom mjestu otkrila kvržicu, operirana je(mastektomija dojke i aksila) a nalaz glasi:
1.Histološki se u pregledanim prerezima mjestimice umnoženo interlobularno vezivo,pravilni kanalići prekriveni sa dva reda epitelnih stanica uz održan sloj mioepitelnih stanica.Mjestimice epitel kanalića sa znakovima apokrine metaplazije.Bradavica je u histološki pregledanim prerezima bez osobitih promjena.
Iz vezivnog masnog tkiva aksile izdvoji se 12 limfnih čvorova, promjera 0.3 do 1 cm od kojih je 7 prožeto tumorskim tkivom građenim od solidnih nakupina atipičnih epitelnih stanica, od kojih su mnoge nalik na prestane pečatnjake bez proboja čahure.
Primljena su dva uzorka masnog tkiva iz kojih se u jednom nađe limfni čvor promjera 0.6cm koji je prožet tumorskim tkivom poput onog pod 1. bez proboja čahure.
DIAGNOS:
1.STATUS POST MASTECTOMIA LATERALIS DEXTRI PROPTER CARCINOMA LOBULARE INVASIVUM
CARCINOMA METASTATICUM LYMPHONODORUM 7/12
2.CARCINOMA METASTATICUM LIMPHONODII 1/1
Molim vas da mi pojasnite o kakvom je karcinomu riječ, kakva je prognoza i tijek daljnjeg lječenja? Mama je bila pod liječničkim nadzorom!
ZAHVALJUJEM!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.04.2008. 15:40

Kod vaše majke se radi o karcinomu dojke u kliničkom stadiju IIIA što je prilično uznapredovali stadij. Zbog velikog broja metastazama zahvaćenih limfnih čvorova pazuha, ulazi u skupinu bolesnica s visokim rizikom. Njezini izgledi da 10 i više godina preži bez ikakavog daljnjeg liječenja su oko 36%. Ako bude provedeno adjuvantno dodatno liječenje kemoterapijom(koja treba sadržavati antracikline i taksane) izgledi će se povećati za oko 10%, a ako se nakon kemoterapije nastavi i dodatna adjuvantna hormonoterapija izgledi bi se povećali za daljnjih nekoliko postotaka, najviše 7%. Treba provesti i lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju(zračenje) da bi se spriječila pojava lokalnog recidiva. Također bi vrlo dobro bilo znati podatak o statusu HER-2 proteina u tumoru, jer ukoliko je tumor HER-2 pozitivan tada je nužno provesti i imunoterapiju trastuzumab-om("Herceptinom). Podaci o starusu hormonalnih receptora u tumoru(ER I PR) bili bi korisni za sigurnost oko potrebe hormonske terapije.

mekerica

04.05.2008. 22:05

Iskreno se zahvaljujem na odgovoru! Mama je započela sa kemoterapijom a stigao je i drugi nalaz koji glasi:
imunohistokemijski tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju ER na gotovo svim tumorskim stanicama u jakom intenzitetu boje, PR je negativan, HER-2/neu je negativan.Proliferacijski indeks mjeren s ki-67 je veći.
Koliko ovaj nalaz utječe na prognozu i koju hormonsku terapiju preporučate nakon završetka kemoterapije, ona je do početka kemoterapije uzimala arimidex koji je bio vezan uz drugi tip karcinoma. Liječnik se dvoumi oko toga dali da ga sada nastavi uzimati dok prima kemoterapiju pa Vas molim za mišljenje oko toga.
Hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.05.2008. 23:05

Dobro je što je tumor HER-2-negativan. Da je tumor HER-2-pozitivan, to bi dodatno pogoršalo prognozu. Za vašu je majku svakako najvažnije da predviđena kemoterapija bude provedena u punoj planiranoj dozi i trajanju. Što se tiče hormonoterapije, svakako, po završetku kemoterapije, liječenje treba nastaviti aromataza inhibitorom. Preporučio bih prelazak na steroidni aromataza inhibitor eksemestan.