Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mišljenje


Autor Poruka

lipaliko12

29.04.2008. 21:25


Poštovani doktore,

molim vas da mi pomognete u vidu vašeg stručnog mišljenja o nalazima dijagnostičkih pretraga što ih je obavila moja majka.
Naime, ona je 56-godišnjakinja kojoj je na mamografiji, što ju je obavila u sklopu nacionalnog programa prevencije raka dojke MAMA dijagnosticirana suspektna tvorba i preporučena citološka punkcija.

Prije punkcije obavila je UZV pregled u kojemu između ostaloga stoji:
"Palpacijski nalaz obje dojke uredan, bez iscjetka. U GLK, desne dojke, vidljiv okrugli areal zaravnjene kože.
Obostrano simetrične dojke intermedijarnog tipa. U desnoj dojci na 11/12 sati vidi se ovalna hipoehogena tvorba, uz dorzalnu muklinu i prekid Cooperovih ligamenata, maksimalne veličine oko 10,1x10,5 mm, malignih karakteristika.
Zaključak: dojke intermedijarnog tipa, uz vidljivu malignu promjenu u desnoj dojci."

Moram istaknuti da je liječnik koji je obavlio UZV sa sigurnošću tvrdio da je to karcinom iako se nije obavio citološki pregled, zanima me da li je to u redu, etično i moralno.

Bio bih vam zahvalan na vašem stručnom mišljenju što se iz ovoga može zaključiti, i da li je zapravo citologija konačno rješenje dijagnoze.
UNAPRIJED HVALA


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.05.2008. 20:55

U dojci vaše majke postoji tvorba za koju postoji vrlo velika sumnja da se radi o karcinomu. Jedini sigurni način da se utvrdi o čemu se radi je da se tvorba u cijelosti odstrani kirurškim putem i da se učini patohistološki pregled tvorbe. Prema tome, mojm savjet je da vaša majka što prije ode na kirurški zahvat, biopsiju tvorbe. Daljnji će postupak ovisiti o tome da li je tvorba zloćudna ili nije.

lipaliko12

06.05.2008. 16:10

Puno hvala doktore na brzome odgovoru.

No, zanima me vaše mišljenje u svezi daljnje obrade ove dijagnoze.
Naime, da li je po vašem mišljenju, kirurški zahvat bolje obaviti u našoj lokalnoj bolnici (Slavonski Brod) ili u Zagrebu (i u kojoj bolnici po vašem mišljenju).
Općenito, da li bi se u Zagrebu duže čekalo na konkretno kirurški zahvat i koliko dugo, jer se po mišljenju osoblja naše bolnice treba raditi mestektomija, dakle rezanje čitave dojke.

Da li je to po vašemu mišljenju potrebno ili se to ne mora obaviti tako radikalno, već samo obaviti lumpektomiju?

Unaprijed hvala i nadamo se brzom odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.05.2008. 20:10

Svakako potražite mišljenje još jednog kirurga u nekoj drugoj ustanovi. Preporučio bih ustanovu specijaliziranu za kirurgiju dojki.