Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim pojašnjenje


Autor Poruka

sarata

19.10.2010. 10:55

Poštovani dr.Tomek

Molim vas da mi pojasnite nalaz i date prognozu.
Mama (46 godina) je prije mjesec dana operirala desnu dojku i ovo je nalaz:
Ca.ductale invasivum lat.dex. C 50.9
Quadrantectomia evacuatio axillae.
Udaljenosti 1 cm ispod kože ,u središtu primljenog uzorka nalazi se zrakasti ograničeni tumor projera 2,6 cm.Histološki građen pretežno od invazivnog djela,obloženih jednim redom polimorfnih atipičnih epitelnih stanica,većim djelom od manjih solidnih žarišta i tračaka istih tumorskih stanica,okružene dezmoplastičnom vezivnom stromom.Nuklearni gradus III,histološki II.
ER 70%
PR potitivan na više od 90% st.u jakom intezitetu boje.
Ki-67 je 27%
U masnom tkivu se nađe 19 l.č. Histološki u 7 čv.je tumor građen od atipičnih epit.st.(7/19)
T2N2M0.
Menstruacija do sada uredna.
Molim Vas za pojašnjenje jer za nas laike su ovo samo brojke i slova, a doktori u bolnici malo toga kažu i pojasne.Dali jemajka došla na vrijeme da se potpuno izliječi i koje su prognoze za preživljavanje.
Određena joj je kemo 6xFAC,a nakon toga zračenje.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.12.2010. 21:50

Kod vaše se majke, na žalost, radi o vrlo uznapredovalom raku dojke koji se već proširio/metastazirao u pazušne limfne čvorove(T2, N2), stadij IIIA. Također radi se o visoko zloćudnom i visoko hormonski ovisnom raku dojke. U tkivu tumora dojke vaše majke nije određen status HER-2 proteina što je svakakao potrebo, jer ako se radi o HER-2 pozitivnom tumoru tada je to i prognostički lošiji tumora, ali je i potrebno tada provesti adjuvantno liječenje odgovarajućim monoklonskim protutijelima. Ovako, bez poznatog status HER-2, izgledi vaše majke da preživi deset i više godina bez ikakvog liječenja su samo 36%. Potrebno je provesti dodatno adjuvanto liječenje kemoterapijom i hormonoterapijom. Ako se provede dodatno liječenje kemoterapijom koja sadržava lijekove antracikline i taksane, tada se izgledi povečavaju za dodatnih 20%. Provođenjem dodatne hormonoterapije tamoksifenom(Nolvadex) povećati će izglede za još dodatnih 12%. Takođe je potrebno provesti i radioterapiju/zračenej područja dojke i limfnih čvorova da se spriječi nastanak lokalnog recidiva.

sarata

06.12.2010. 12:00

Poštovani dr.Tomek

HER 2 je negativan.Kemoterapija je gotova ,sad čekamo zračenje.Zanima me zašto se nekima govori o petogodišnjem preživljavanju , a nekima o deset godina.Dali ovo i u slučaju moje majke znači da će 5 godina preživjeti sigurno , a deset da je upitno.Molim Vas da mi pojasnite.
Unaprijed Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.12.2010. 11:15

Radi se o statističkim podacima. Posljednjih godina od kada imamo statističke podatke nakon dugotrajnog praćenja govori se o desetgodišnjim preživljenjima dok se prije govorilo samo o petgodišnjim preživljenjima. Navedeni podaci znače da će od svih žena s karakteristikama tumora i drugim karakteristikama kao i vaša majka 36% preživjeti 10 i dulje godina. Na žalost ostalih 64% će umrijeti u tih prvih deset godina nakon dijagnoze. Da li će se to dogoditi u prvoj ili devetoj godini nakon dijagnoze nije moguće predvidjeti za pojedinu bolesnicu. Budući se radi o HER-2-negativnom tumoru, podaci koje sam naveo odnose se bna vašu majku.

sarata

07.12.2010. 12:00

Hvala Vam puno dr.Tomek puno ste mi pomogli s pojašnjenjem.Izvještvat ću Vas o napretku moje majke.