Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim vaš odgovor


Autor Poruka

tapic

29.01.2009. 12:00

Molim Vas da mi odgovorite koliko je opasno i što dalje činiti?

Imam 42 god. i u 8.mjesecu sam čisto rutinski uradila mamografiju i UZ dojki, nalaz je sljedeći:
U dojkama vidljivi znaci fibrolipomatizne i fibrograndularne komponente sa mjestimično nodularno oblikovanim tkivom u prilog fibrocistične displazije.
Radiološki se posebne tumorske sjene obostrano ne uočavaju.
Nema rtg vidljivih patoloških mikrokalcifikacija Koža je normalne debljine, subkutarni prostor slobodan. Prikazane aksilarne regije rtg bo. U GLK u lijevoj dojci par ovalnih mekotkivnih sjena transparentnog centra do 5mm, vjerovatno odgovaraju intramamarnim limfonodusima, a u istoj dojci takođe ovalna mekotkivna sjena do 5mm, radiološki benignih karakteristika
Ehotomski nalaz u korelaciji sa mamografskim.
U okviru intermedijarnog ehotipa dojki obostrano vidljive brojne mikrocistične promjene, najveća u desnoj dojci subareolarnio lateralno dijametra do 6mm, uz segmentnu dilataciju duktusa, a u lijevoj dojci GMK takođe mikrocistična promjena starijeg datuma dijametra do 6mm.
Solidne lezije obostrano se ne izdvajaju. U aksilarnim regijama nema patološki izmjenjenih niti reaktivno uvećanih lgl.
BI RADS 3 Kontrola za 6.mjeseci

Na kontroli 28.01.2009.
U dojkama dominantan intermedijarni ehotip ehotomograma. U obe dojke nađu se mnogobrojne mikrocistične i cistične promjene od kojih se izdvaja sa desne str. retromamilarno dimenzije oko 6mm uz cistični kompleks ili najvjerovatnije nekoliko spojenih segmentno dilatiranih kanala dim. oko 9mm na spoju lateralnih kvadranata u desnoj dojci. Drugih cističnih i solidnih promjena u desnoj dojci nije nađeno.
U lijevoj dojci takođe se nađu mnogobrojne mikrocistične promjene uz obostrano fibrozno izmjenjen žljezdani parenhim. Solidnih promjena u lijevoj dojci nije nađeno. Retroareolarni prostor lijeve dojke imponuje uredan. U obe aksile se nađu igi. benignih karakteristika.BI RADS 3
Kontrola za 3 mjeseca.
Molim vas da li je opasno i da li se može izliječiti.
Unaprijed vam se zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.02.2009. 14:40

Kod vas se radi o opsežnim fibrocističnim promjenama u dojci koje pojavljuju vrlo često i ne smatraju se bolešću, ali mogu biti neugodne te izazivati bolove, a često i zbunju bolesnice. One su posljedica hormonalnih promjena tijekom menstruacijskih ciklusa. Same po sebi nisu opasne u pogledu nastanka tumora. Stanje je neizlječivo. Preporučam vam da i dalje budete na kontrolama i da jedamput godišnje napravite mamografsko snimanje dojki.