Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nakon 13god poceo rasti marker


Autor Poruka

Dejica

28.09.2006. 09:30

Moja majka, 1953. je prije 13 god operirala ca dojke, zracena i kemoterapija 6 ciklusa. Redovito se ontrolira. Unazad godinu i pol marker raste do vrijednosti 100 i tako je vec vise od pola godine na toj vrijednosti. Uzv dojki i abdomena, mamografija, krvne pretrage, rtg pluca uredan, na scintigrafiji povecano nakupljanje nehomogeno lumbosakralno, na rtg ciljanim snimkama nista osim osteoporoze i degenerativnih promjena. Zanima me sta sad dalje? Opet treba napraviti sve pretrage i tako u nedogled... Prode 6 mjeseci dok se to sve skupi i dode do onkologa, a onda opet trazi nove nalaze! Ovi nalazi koje sam nabrojala nisu stariji od 3mj. Zanima me koje su pretrage "druge linije"? Nema smisla stalno ponavljati iste. Jel moguce da metastaza nastane nakon toliko godina? Jel moze marker Ca 15.3 rasti i zbog drugih stvari? Puno hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.10.2006. 23:15

Na žalost do porasta markera i recidiva raka dojke može doći i nakon 13 godina. Do porasta markera često dolazi prije nego se kliničkim pretragama može utvrditi mjesto metastaza. Ako je nakupljanje radioindikatora na scintigrafiji skeleta u lumboskralnom dijelu suspektno na metastatske promjene, a na rendgenskoj slici se ne vide druge osim degenerativnih i osteoporotičnih promjena, treba učiniti CT-tog dijela skeleta. Karcinom dojke je bolest koja kod različitih osoba ima različitu dinamiku. Kod vaše majke se vrlo vjerojatno radi o sporo progredirajućem tumoru koji još nije napredovao do mjere da se pojave klinički detektabilne metastaze. Zbog toga vaša majka treba biti pod nešto intenzivnijem nadzorom onkologa, a pretrage treba raditi tek kod sljedećeg porasta markera.