Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pojašnjenje nalaza-karcinom dojke


Autor Poruka

dana03

05.09.2010. 21:25

Poštovani doktore molim Vas za pojašnjenje i prognozu za moju suprugu staru 52 godine. U šestom mjesecu joj je kirurški odstranjena desna dojka i za daljnje liječenje određena kemoterapija po shemi CAP.

Otpusno pismo:

T: 4
N: 3
M: 0
Dg: C50.9
PHD: C50.9

Dg/ Ca. mammae I. dex.

Op/ Biopsio prob.,
Ablatio mammae et reductio axillae I. dex.

PHD/ Carcinoma lobulare invasivum multicentricum mammae gr.II,
ca. metastaticum lymph. axillae III/IV

pT1 = 27mm , pT2 = 27mm , pT3 = 12mm

ER 100%
PR20%
HER-2 = 1+
Ki67 = 21%

Puno hvala i lijep pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.09.2010. 23:40

Kod vaše supruge se radi o vrlo uznapredovalom tumoru dojke koji je već značajno zahvatio pazušne limfne čvorove. Za vrijeme operacije nije bilo moguće odstraniti sve limfne čvorove zahvaćene tumorom budući je on već zahvatio i ostale anatomske strukrure u pazuhu(krvne žile i živci(reductio axillae). Vrlo je velika opasnost da se tumor već proširio i u ostale dijelove tijela. Kod vaše supruge se zapravo radi o metastskom tumoru dojke, Stadij IV i prema tome joj je i prepisano liječenje. CAP je kemoterapijski protokol za liječenje metastatskog raka dojke. U ovoj fazi je bolest vrlo teško izlječiva i vašoj je supruzi život ozbiljno ugrožen. Nakon završene kemoterapije biti će potrebno provesti radioterapiju/zračenje ležišta dojke na prsnoj stijenci i pazuha. Izgledi za izlječenje su mali svega oko 5-10%. Prosječno preživljenje bolesnica s metastatskim tumorom dojke je oko 2-3 godine. Preporučam vam da supruga svakako provede liječenje u potpunosti jer samo uz liječenje ima tih 5-10% šansi za izlječenje.