Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke


Autor Poruka

Arhivist71

27.09.2019. 08:40

Ovde ivana iz nisa,operisala sam pre cetri meseca duktalno lobularni rak dojke,pre toga primila sest ciklusa fec terapije jer je tumor bio 3,5 cm i posle toga se smanjio na 2,5 i izvrsena je totalna masektomija,izvadjeno je 11 limfnih cvorova,od toga su zahvsceni 5 bas pored dojke,sve nagore je cisto,4 iznad kao i dva cuvara u aksili,inace gradus je 2 nottingam score 7,her je 0,ki 67 je 25,progesteron i estrogen visoki,komplet je hormon zavistan ,od terapije sam zbog zlezdi primila cetri taksotere i cekam zracnu terspiju i nolvadeks,molim za vase misljenje srdacan pozz

Katarina Antunac, dr. med.

03.10.2019. 11:30

Poštovana,
ne znam detalje biologije tumora te početnog kliničkog stadija bolesti, ali iz navedenog zaključujem da se radi o hormonski pozitivnom tumoru koji se nešto smanjio na provedeno liječenje kemoterapijom. Pretpostavljam da je dijagnostičkom obradom isključeno širenje bolesti dalje od dojke te limfne drenaže. Također ne znam koliko se stari te imate li još menstruacije.
Ordiniran Vam je uobičajeni nastavak terapije- hormonska terapija i zračenje.
Kad god se tumor odstrani u potpunosti, postoji šansa za potpuno izlječenje. Slušajte svoje liječnike i provedite preporučeno liječenje do kraja, budite redovni na kontrolama i nadajmo se najboljem.

Arhivist71

03.10.2019. 12:25

Imam 48 godina,sto se tice ciklusa prestao je nakon druge hemoterapije i nije se vracao a sad treba nolvadeks da pocnem da pijem,inace histoloski gradus tumora je 2.ng isto 2 a ki 67 je 25

Gaga2204

04.10.2019. 21:20

Poštovani, molim za tumačenje i mišljenje
Ca mammae I dex. St. Post. CNB
Td 1b, Nd 0, Md 0, Stadijum-D I, TI -, NI-, MI-, Stadijum-L -
Carcinoma invasivum glandulae mammae II NGII BKategorija B5
Status ekspresije steroidnih receptora, c-erb (HER-2 neu) i ki-67 u tu morskom tkivu iz kalupa broj 9281/19:
ER: skor 7 (oko 60% nukleusa tumorskih ćelija pokazuje jaku imunoreaktivnost)
PR: skor 8 (oko 80% nukleusa tumorskih ćelija pokazuje jaku imunoreaktivnost)
HER-2: 1+
ki-67: oko 15%
Indikovana je parcijalna resekcija desne dojke uz Slnb desne aksile.
Molim vas za tumačenje i kakve su prognoze po pitanju ovih rezultata, da li je rašireno negde i kolika je šansa za ponovni povratak raka nakon operacije.
Hvala puno na odgovoru

Katarina Antunac, dr. med.

10.10.2019. 19:55

Poštovana Arhivist71,
ordinirana Vam je terapija adekvatna Vama i tipu tumora kojeg ste imali, odstranjen je u potpunosti te nastavite s preporučenim liječenjem i redovnim kontrolama

Katarina Antunac, dr. med.

10.10.2019. 19:55

Poštovana Gaga2204,
Kod Vas se radi o hormonski pozitivnom Her2 negativnom tumoru niskog proliferacijskog indeksa. To su sve dobri prognostički čimbenici. Planiran je nastavak liječenja poštednom operacijom i biopsijom limfnog čvora čuvara.
Tek po učinjenom operacijskom zahvatu i definitivnom patohistološkom nalazu moći će se točno reći o kakvom je tumoru riječ, treba li proširiti dijagnostičku obradu i kakav će biti nastavak liječenja a samim tim i prognoza.

analora123

13.12.2019. 10:15

Poštovani doktore,

molim Vas hitno očitanje nalaza. Radi se o gospođi od 70 godina.
Citloški nalaz: punktat hipoehogene zone vel. 22x12mm na 11h D.D. pod kontrolom ultrazvuka.

Mikroskopski pregled: U slabije celularnom razmazu punktata nalaze se uniformne dijelom tubularne nakupine i nešto pojedinačnih atipičnih epitelnih stanica grubog rasporeda, kromatina i bazofilne srednje obilne citoplazme, nakupine su uklopljene u mucinozni materijal, fagi, nakupine masnih stanica, obilna periferna krv.

Mišljenje: Nalaz upućuje na dobro diferencirani karcinom uz prisutnu mucinoznu komponentu. Ad. PHD.

Molim Vas odgovor; o kakvom je karcinomu riječ, jesu li potrebne kemoterapije i kolika je stopa izlječenja navedenog karcinoma? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Srdačan pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

20.12.2019. 21:20

Poštovana analora123,
zasada se može samo reći da se radi o karcinomu. Nužno je učiniti biospiju promjene te provesti dijagnostičku obradu kako bi se utvrdilo o kakvom se točno karcinomu radi te da li se i koliko proširio izvan dojke. Tek tada će se, a uzimajući u obzir i dob bolesnice, opće stanje te druge bolesti od kojih eventualno boluje, moći više reći o nastavku liječenja a samim tim i o prognozi

analora123

14.01.2020. 21:30

Poštovani,

stigao je nalaz biopsije te Vas molim očitanje.
OPIS: Dva cilindra tkiva dužine 2 i 2,2 cm. Histološki se nalazi tkivo dojke, u oba cilindra najvećim dijelom infilitrirano invazivnim mucinoznim karcinomom, nuklearnog gradusa 2. Imunohistokemijskom analizom tumorske stanice su pozitivne na E-cadherin, estrogen 100 % pozitivne jakog intenziteta bojenja, progesteron 100% pozitivne jakog intenziteta bojenja, p63 negativne. HER-2 je negativan (0). Proliferacijski indeks Ki 67 iznosi 9%. Molekularni podtip tumora: Luminalni A.

Molim Vas odgovor; kakva je prognoza liječenja te hoće li biti potrebna kemoterapija?
Unaprijed zahvaljujem!

Srdačan pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

16.01.2020. 10:26

Poštovana,
radi se o biološki povoljnom tumoru.
Međutim, nužna je operacija dojke i pazuha, bilo biopsija limfnih čvorova stražara u pazuhu ili operacija pazuha. Tek kad se bude znalo koliko je bolest lokalno uznapredovala, moći će se više reći o nastavku liječenje.
Svakako će biti potrebna hormonska terapija, kemoterapija najvjerojatnije ne, zračenje možda, ovisno o statusu pazuha.

17.03.2020. 12:05

Poštpvana dr. molim Vas za tumačenje ph nalaza karcinoma desne dojke

Milla1234

25.03.2020. 21:35

Pozdrav,molim vas tumačenje nalaza
Riječ je o mojoj majci (1962g)
Prvi put se susrećemo s ovim .
Nedavno je na mamografiji uočen tumor,išla je na UZV a potom na punkciju . Napravljena je punkcija i sad vas molim da pogledate nalaz,pa nam malo pojasnite,kako se liječi,kakav je to tumor,koliko je opasan?
Nalaz :
Veličina promjena prema slikovnom nalazu:0.9x0.8cm
Bi rads kategorija :4
Opis:
Materijal je par sitnih fragmenata,rastrganojg uzorka tkiva .
Vidi se jedan duktus,ispunjen atipičnim epitelnim stanicama jednoličnog izgleda,srednje obilnih citoplazmi sa nuklearnim gradusom 2/3.
Prisutna je i početna komedonekroza.
Zatim se vidi dio većeg duktusa ispunjen istim stanicama i fragment trećega .
Tu je sav prisutni materijal.
U ovom materijalu promjena odgovara diktal om in situ karcinomu.
Estrogeni: pozitivni 100% i jakog intenziteta,
Progesterona:90% i jakog intenziteta.
Ki67: 16%
Bi kategorija :b4
Dijagnoza: carcinoma ductale on situ.
Puno hvala

Katarina Antunac, dr. med.

27.03.2020. 13:55

Poštovana
prema nalazu citopunkcije, u pitanju je duktalni karcinom in situ, dakle vrsta tumora koja raste unutar dojke i nema mogućnost širenja okolo po tijelu, odnosno metastaziranja. Naravno, sama citopunkcija nije dovoljna, vjerujem da će uslijediti operativni zahvat. Tek po konačnom patohistološkom nalazu operacije moći će se utvrditi o kakvom se tumoru točno radi i donijeti plan nastavka liječenja.