Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak dojke


Autor Poruka

Alusia

17.04.2008. 22:00

Postovani gospodine Doktore, lijepo Vas molim ako je moguce da mi odgovorite na neka pitanja. Naime, zanima me koja je razlika izmedu HER 2 score 0 i HER 2 score + ako su oba negativna. Moze li HER 2 score + ipak metastazirati i kolika je ucestalost.? Jedini pozitivni HER 2 tumori su oni sa 3 plusa, a to su uglavnom tumori koji su vec metastazirali. Kad metastaze postanu klinicki evidentne bolest je neizljeciva. Moze li se ipak Herceptinom izlijeciti takve metastatske tumore?
Sljedece sto me zanima je test koji su razvili njemacki znanstvenici a kojim se prati cirkulacija stanica tumora u krvotoku te ukazuje na povecani rizik za povratak raka dojke nakon tretmana. Hoce li se takav test uskoro i kod nas provoditi i moze li se uspjesno provoditi i kod zena koje su bile lijecene prije vise godina?
Unaprijed hvala na odgovoru

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.04.2008. 15:20

U načelu nema razlike u nalazu HER2 0 i Her2 1+. Radi se samo varijaciji u intenzitetu bojanja unutrar HER2 negativnog raspona. Što se tiče HER2 3+ tumora za njih vrijedi isto kao i za druge tumore, to jest veći dio ih se ipak dijagnosticira u ranim stadijima, to jest u stadiju kad je tumor ograničem na dojku i eventualno na regionalne limfne čvorove. Samo kod oko 20% bolesnica tumor se dijagnosticira u metastatskom stadiju. Točno je da su HER2 3+ tumori zantno zloćudniji od drugih, da brže metastaziraju i brže napreduju te ih je teže liječiti konvencinalnim načinima. Zbog toga je razvijen lijek trastuzumab("Herceptin"blunk koji je monoklonsko protutijelo protiv HER2 proteina na membranama tumorskih stanica i koji cilajno uništava stanice HER2 3+ tumora. Točna je na žalost i tvrdnja da se u proširenoj/metastatskoj fazi HER2 3+ tujmori ne mogu izliječiti. Možda se to može postići kod vrlo, vrlo malog postotka bolesnica. Za sada je taj postotak zanemariv i nepredvidivo je u kojih bi se to bolesnica eventualno moglo dogoditi.Test kojim se utvrđuje prisutnost i broj tumorskih stanica u cirkulaciji i/ili koštanoj srži moguće je izvesti i nakon nekoliko godina po završetku liječenja. On se još ne radi rutinski u zdravstvenim ustanovama koje se bave liječenjem raka dojke niti u R.Hrvatskoj niti u većini ustanova u svijetu.