Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


receptori ESTROGEN i PROGESTERON POZITIVNI,dobro ili ne


Autor Poruka

kimberli

28.05.2014. 09:55

Pozdrav,,javljam vam se povodom pristiglih receptora koji su pozitivni..Naime moja je mama operisana u feb. ove god. i dijagnoza je carcinoma ductale mammae lateris sinistri gradus I,pT1 NO MX RO...Svi nalazi,,pretrage i snimci koje je uradila prije i poslije operacije su joj u redu.Jos da napomenem da su oj izvadili 11 limfnih cvorova i svi su uredni,,tumor je bio u dojci 14mm,,i kazu da je sve dobro ocisceno..Ordinirana joj je kemoterapija VI ciklusa po FEC protokolu(ciklofosfamid 600mg,,epirubicin 150mg i fluoracil 600mg)nakon toga radiozracenje..U medjuvremenu su stigli receptori hormona koji glase ER:95% tumorskih stanica pozitivno umjerenim i jakim intezitetom,,PR:95% tumorskih stanica pozitivno umjerenim i jakim intezitetom Her-2/neu protein:score 1+ (negativan)..Estrogenski receptor (ER,CLONE 1DS,DAKO)i Progesteronski receptor(PR,CLONE PgR636,DAKO) su evaluirani imunohistemijski (IHC) na formalin-fiksiranom,u parafin-ukalupljenom tkivu,koristeci ranije validiran esej(J CLIN ONCOL 1999;17:1474) i u skladu sa ASCO/CAP preporukama 8Arch Pathol Lab Med 2010;134:907 i J Clin Oncol 2010;28:2784).Rezultati su skorirani i interpretirani koristeci procenat pozitivnih tumorskih stanica kao kriterij (Arch Pathol Lab Med 2010;134:907).Her -2/neu protein ekspresija je uradjena prema validiranom eseju proizvodjaca(HercepTest,DAKO),a rezultati inerpretirani prema vazecim preporukama ASCO/CAP(J Clin Oncol 2013).Moja mama ima 63 godine pa vas molim da mi odgovorite sta znace ovi receptori pored toga sto je mama kandidat za hormonsku terapiju,,zanima me opcenito jel bolje da su ovi receptori bili neg,,,i jel ta hormonska terapija sistemska,,kakve su njene nuspojave i opada li i od nje kosa..Jos vas molim da mi kazete opcenito kakvo je stanje kod moje mame nakon sto sam vas upoznala sa njenom bolescu,,,i jos da vas pitam sta znaci Ki67-proliferacijski indeks i da li je on odredjen kod moje mame,,jer ja ga nigdje nisam procitala,,jel to stepen zlocudnosti,,izvinite na opsirnosti i molim vas za odgovor....

Katarina Antunac, dr. med.

30.05.2014. 09:35

Poštovana,
pozitivni hormonski receptori znači da je bolesnica kandidat za hormonsku terapiju. To povećava spektar lijekova dostupnih u liječenju tumora i samim tim poboljšava prognozu bolesti. Hormonska terapija je sistemska i od nje ne opada kosa, uglavnom se dobro podnosi a profil nuspojava je specifičan za skupinu kojoj pripada lijek koji će majci biti ordiniran. Kad se onkolog odluči za lijek, upoznat će Vas i s njegovim nuspojavama.
Ki67 na neki naćin predstavlja stupanj zloćudnosti tumora te usmjerava daljnje liječenje. Iz ovog što ste mi poslali ni ja ne mogu pročitati njegovu vrijednost, možda se ne određuje u ustanovi u kojoj se majka liječi.
Prema podacima koje ste mi poslali, sveukupno, prognoza je dobra.