Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


recidiv raka dojke s metastazama


Autor Poruka

ana54545

21.11.2012. 01:00

Poštovani doktore,

molim Vas za mišljenje u slučaju moje majke (67g) koja je pred 22 godine operirala rak dojke, desna dojka je odstranjena, jajnici ozračeni i provedena kemoterapija. Nakon toga ona je uredno obavljala kontrole svake godine i sve je bilo u redu do pred tri mjeseca kada je počela osjećat bolove u leđima i vadila je markere koji su bili visoki te su je nakon toga poslali na PET-CT koji je pokazao metastaze na kostima, limfnim čvorovima, jetri. Nakon toga je obavljena core biopsija limfnog čvora u lijevoj aksili da se vidi od kuda je primarni tumor i biopsija je pokazala da je od dojke. Također je pokazalo da je tumor hormonski ovisan, a HER-2 se još mora utvrditi fish metodom pa se čeka taj nalaz. Dobila je hormonsku terapiju Femarom (jedna na dan) i pije Bonefos tablete (2x2). Rekli su joj da će dobit i kemoterapiju samo sad čekamo da odrede po kojem protokolu i da li će HER-2 biti pozitivan ili negativan.

Moja pitanja du slijedeća:
1. Molim Vas da mi kažete da li smatrate da je hormonska terapija Femarom u redu ili bi bilo bolje da koristi Nolvadex?
2. Možete li mi reći po Vašem mišljenju koji je protokol kemoterapije (točno koji cistostatici) najbolji u njenom slučaju ako se radi o HER-2 pozitivnom, a koji ako se radi o HER -2 negativnom tumoru? Da li bi s kemoterapijom već trebalo započet bez obzira što se još nije dobio nalaz o HER-2 statusu?

Unaprijed zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

06.12.2012. 17:20

Poštovana,
Femara je svakako bolji izbor od Nolvadexa.
Bitan je nalaz Her2 statusa da se vidi može li se u terapiju uključiti Herceptin o čemu ovisi i koje citostatike kombinirati uz Herceptin. Također je kod odabira kemoterapije bitno i koji je kemoterapiju bolesnica primala prije 22 godine.
Dakle, prije nalaza Her-a ne može se reći koji protokol bi bio najbolji. Izbor protokola ovisi i o općem stanju bolesnice te drugim bolestima od kojih eventualno boluje.