Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Strah od raka dojke


Autor Poruka

basila

30.05.2007. 11:40

Imam 29 godina, majka mi je prije 20 godine umrla od raka dojke i otkako sam i sama dobila dijete moji strahovi su sve veći. Ovih dana sam pod oba pazuha napipala, po jednu, povećanu limfnu žlijezdu, zbog čega sam izrazito uplašena. Zanima me kome bi se trebala obratiti, te koje pretrage obaviti, te ima li to možda veze s rakom dojke. Inače, svake godine redovito obavljam ultrazvuk dojki i nalazi su uredni, mada povremeno osjećam nelagodu u dojkama, osobito u desnoj. No, moj ginekolog drži da nema razloga za zabrinutost.
Molim Vas da me savjetujete u vezi s mojim stanjem, te preporučite pretrage koje bi trebala napraviti.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.06.2007. 22:55

Kod vas zaista postoji nešto veći rizik za nastanak raka dojke, ali to još uvijek nije zabrinjavajuće visoko. Sada on iznosi oko 0,1%, a s godinama će se povećati na oko 25% kada budete imali 85 godina. Rizik se značajno povećava tek nakon 50 godina starosti. Prema tome nemate pravog razloga za zabrinutost. Sada je dovoljno da jedamput godišnje odlazite na ultrazvučne preglede dojki i svaki mjesec obavite samopregled dojki pipanjem, a kada navršite 40 godina trebate učiniti prvu/bazičnu mamografiju i raditi mamografiju svake dvije godine do 50 godina, a nakon toga svake godine. Što se tiče "čvorova" koje ste napipali u pazusima, zanemariva je vjerojatnost da su u vezi s tumorom dojke. Savjetujem vam da otiđete na pregled kirurgu ili internistu koji će utvrditi o čemu se radi.