Home / Forum / Bolesti i stanja / Rak dojke / Suspektna kvžica

Rak dojke

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 799

Broj poruka: 2887

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Vinogradska 29
Zagreb


Suspektna kvžica


Autor Poruka

maryy84

24.05.2009. 15:15

Moja majka, 65g : već pred 10g.retromamilarno bio je postojao fibroadenom od oko 1cm koji je redovito kontrolirala i išla na mamografije , na zadnjoj mamografiji od 8/ 2007g. BI RADS2. Pred 3 tj. primjetila da joj taj čvorić iza bradavice ''upalio'' tj. koža iznad te kvržice s zacrvenila, no nakon sad nekog vremena to se crvenilo djelomično povuklo. Uradila je odmah mamografiju i uzv : supraklavikularne jame su b.o. aksile u fiziološkim granicama.Palpacijski nalaz : krupno zvrnate promjene koža desne dojke infraareolarno retrahirana a retroareoralno se palpira čvor veličine oko 1cm . UZV : Desna dojka : koža na 7sati desno zadebljana gdje se vide tri hipoeheogene zone vel. do 8mm i GLK iste dojke inhomogen areal vel. oko 13mm koji djeluje suspektno . u desnoj aksili limfni čvorovi očuvanog hilusa ( iako i kirurg je palpirao aksilu i njegove riječi su bile : aksila je u redu možda jedan čvor je uvečan ali to ćemo vidjeti još nakon op..z. ).Lijeva dojka : centralno lijevo izrazito inhomogen žljezdani parenhim a supraareoralno na 2sata suspektna zona veličine oko 5mm ( spec. radiolog-onkolog čiji je ovo nalaz je preporučio i tu suspektnu kvžicu izvaditi radi svakog slučaja ).

Napravili smo rtg.pluća i uzv abdomena koji su bili uredni,CA 15-3 17.2, CEA ( majka je nepušač ) 3.8. ( prema nalazima je on za 0.4 povišen ).
Nalaz MR dojki : nalaz upučuje na multifokalni npl.proces desne dojke ( slaže se s uzv nalazom ).
Problem je sad kardiolog zbog kojeg je op.z odgođen : majka ima anginu pectoris, prolapsus valvule mitralis 2+, to sve otprije međutim radi VES s bigemijom je kardiolog uveo u terapiju Byol uz Indamid koji je dosad pija 1xna dan a sad 2x tjedno ) i on joj je rekao ne puštam vas na operaciju još moramo to pratiti : i sad naravno brige koliko pratiti , rekao joj je da mu opet dođe na kontrolu za mj. dana, da učini ergometriju ( to je 1.6. naručena )pa da će onda vidjeti .
Rađena je i citološka punkcija koja je međutim nejasna jer u njoj piše samo da je vidjljiva umjerena atipija epitela i ništa drugo maligno.

ja sam već luda od brige 7.5 su počeli prvi pregledi ,danas je već 24.5,majka pije već tj. i pol novu th. za srce, i ja se naravno brinem da li će se to proširiti do vremena kad ju je kirurg naručio za operaciju 23.6. vidjevši nalaz kardiologa a i brine me da li je prema palpacijskom nalazu znači da se npl.proces proširio na kožu ( da li je riječ o T4 stadiju ? ), brine me to jako ili ne mora to značiti dok se PHD ne utvrdi stadij TNM klasifikacijom ?

Upitala sam kirurga kolko je op.z. hitan sad ili za mjesec dana kad već moramo čekati da se nalaz srca stabilizira da bi majka mogla na operaciju a on mi je odgovorio da rak dojke ne raste brze da je jednako da li ju se operira sad ili za mjesec dva ....koje je vaše mišljenje ?

Zahvaljujem unaprijed
zabrinuta kćer

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.05.2009. 20:40

Operacija je nužna. U tih mjesec dana do operacije neće se događati ništa pogubno po vašu majku. Ako bi se nešto i promjenilo u izgledu ili veličini tumora moguć je hitni operacijski zahvat. Međutim potrebno je vašu majku ne izlati nepotrebnom riziku za vrijeme anestezije prije nego se ne stabilizira stanje sa srcem. Da li se radi o T4 ne mogu procjeniti iz opisa kirurškog nalaza. Prema tome to morate pitati kirurga koji ju je pregledao.

maryy84

26.05.2009. 23:05

Hvala Vam doktore na tako brzom odgovoru.U međuvremenu nastojim da se ne presingujem majku s operacijom dok se srce ne stabilizira, za 2tj će ić opet na pregled kod kardiologa, nadam se da će se nalaz srca dotad popraviti pa će moći na operaciju datuma kojeg smo ugovorili ( majka će se operirati u Zg Klinici za tumore ).

Ono što mene brine je to što je koža infraaeroralno na 7h blago eritematozna i blago neravna i kao malčice uvučena a palpacijski se može opipati kvžica koja se nalazi ispod ( koja je svih ovih godina bila praćena kao dobroćudni fibroadenom ).....nisam htijela pitat kirurga to za T4 pred majkom učinit ću to prvom slijedećom prilikom da ju ne bi dodatno uplašila...kirurg ju je pregledao međutim i rekao da su aksile u redu pa mu se cijela situacija čini '''ok''.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.06.2009. 00:05

Prema vašem vrlo detaljnom opisu čini se da je tumor smješten neposredno pod kožom i da možda malo uvlači kožu, a možda ju čak malo i zahvaća, međutim to još uvijek nije T4 u punom značenju i ne spriječava operaciju. Vrlo je važno da pazušni limfni čvorovi nisu zahvaćeni tumorom, ali to se može ustanoviti tek nakon operacije patohistološkim pregledom limfnih čvorova odstranjih iz pazuha. Oni, naime, mogu biti zahvaćeni tumoroma a da nisu povećani to jest pipljivi za vrijeme pregleda. Žalim vašoj majci da joj se srce što prije oporavi i da bude uspješno operirana.

maryy84

17.06.2009. 21:20

Znači ako sam Vas doktore dobro razumijela, sa sigurnošću da li tumor zahvaća i kožu iznad ili ne moći će se reći tek nakon analize tkiva odstranjene dojke zar ne ? a isto vrijedi i za linfne čvorove ? Nisam baš razumijela što znači '' to nije T4 u punom smislu'' , da li postoji mogućnost da ipak koža nije zahvaćena ? Sad područje iznad te kvžice koja je uz donji rub areole smještena više nije crveno kao prije, crvenilo blago se jedva primjeti....kao da je mjesec dana nakon citološke punkcije to crvenilo skoro pa cijelo nestalo

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.06.2009. 23:15

Pravi odgovor dati će tek patohistološki pregled tkiva dojke i kože odstranjenih operacijom. Do tada se morate strpiti jer su sve ovo nagađanja koja mogu, ali i ne moraju biti točna.

maryy84

19.06.2009. 21:35

Oprostite doktore što tolko puno pišem ali ja sa sve te informacije želim što bolje razumijeti koja je najbolja vrsta njege za moju majku.Ako je riječ o T4 stadiju što smo pretpostavili a jedna od kvžica koja je infraareoralno zahvatila je kožu iznad ( koža je zadebljana i crvena ) a ostatak kože nije niti zadebljan niti crven da li to znači da ostatak kož nijeee zahaćen inflamatornim tipom karcinoma ? I da li to znači da je u tom stadiju iako T4 operabilan pa nas je zato kirurg naručio za operaciju a nije nam predložio kemoterapiju kao prvo a zatim op.z. kao drugi korak ? Ako je to tako onda j to dobro zar ne ?

Pitanje broj 2.: čula sam da su Taxol i Taxotere oboje Taxani ali da je Taxotere bolja opcija ali da nije na listi hzzo osim za metastatske slučajeve ka. ? ako je Taxotere bolja opcija da li se on bolje platiti ako ja želim da ga moja majka dobije ?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.07.2009. 22:55

Pravi odgovor da li je tumor zahvatio kožu ili samo potkožno tkivo pa zbog toga "uvalači" kožu dati će operacija i patohistološki pregled tkiva nakon operacije. Taxotere i Taxol su obadva jednako djelotvorni u adjuvantnom liječenju raka dojke.

maryy84

01.09.2009. 10:30

2.7. je majka ( 66g. ) operirana. Dg.Ca.mammae l.dex i Ca.mamme in situ ( multiple ) sin. . Učinjen je op.z. : Biopsio probatoria mammme bil. i Ablatio mammae et dissectio axillae l.dex. PHD : Ca. ductale in invasivum .gr. 2 ( DD ) Sine metast. lymph. axillae 0/19 i LCIS ( klasični tip ) (LD). ( što se tiče one moje sumnje na T4 upitala sam kirurga koji je majku operirao i on je rekao da klinički on to ne bi tako stupnjevao da ne da je to T2 stadij jer da se T4 stadij na koži odmah vidi i na PHD jedino pak od kože šta je analizirano je epidermis mamile je histološki uredan piše a pošto je ta kvržica bila lokalizirana retromamilarno odmah pod desnim rubom da je šta bi se vidjelo iako o ostatku kože ne pišta ništa na na nalazu biopsije pa me to malo brine, da li inzistirati da se ponovno možda pregleda i koža osim mamile iako mi j patologica rekla da je šta bilo na koži na bi ona to pregledala i pod mikroskopom ? koje je vaše mišljenje iskusnog specijaliste ? ).Ostali nalazi jesu : pT 23x 10 mm. ER poz u >od 10% ( 70% ) i PR poz u >10% (50%). her-2 0 i Ki-67 1 %.Osim toga u cijeloj desnoj dojci nađeno je više žarišta klasičnog LCIS uz žarišta mikrokalcifikata a unutar carcinoma ductale inc.mammae gradus II piše na da je izražen DCIS gradus 2 kao i LCIS - klasičan tip-.Te da se u okolnom parenhimu te kvržice koja je hitnom biopsijom prvotno bila izvađena vide također žarišta DCIS gradus 2 te proliferativna te neproliferativna fibrocistična bolest. Piše da je tkivo negativno na calponin a pozitivno na E-cadherin - šta to znači u prognozi loše ili dobro to zadnje ?

Bili smo na pregledu kod onkologa te joj je propisana CMF th.Mene brine da li je ta kemoterapija preblaga s obzirom na veličinu i gradus tumora ? Cijenim vaše mišljenje i zanima me da li biste i vi majci propisali istu terapiju s obzirom na njene srčane problme ( ovo je nalaz od 6 mj. od kardiologa :prolaps mitralne valvule, insuf. valvulae mitralis - blaga- , supraventrikularna i ventrikularna ekstrasistolija, kompenzirano srce ; ultrazvunčno LA 4,6, EF 62 % - što je i dobar nalaz kako je kardiolog tada rekao - umjereno povećan A, prolaps Mv, mitralna regurgitacija do 2+, blaga trikuspidalna insuf.) ili biste ipak propisali th. s antraciklinima koja je statički bolja kolko sam upoznata ( pitanje koliko bolja ? )ili je ona preopasna s obzirom na srce ? Doktore vi ste nažalost bili na godišnjem u vrijeme kad smo išli na 1pregled onkologa inače bi bili došli kod vas ozbirom na te dileme. Inače majka je 13.08. primila prvu kemoterapiju : Endoxan 1000mg. i.v. , Methotrexat 68 mg i.v. , 5-FU 1000mg. i.v. i prije Th. Torecan 1-2 amp. I.. + p.p. te 3.9 mora doći na 2 . ciklus. Ukoliko je vaše mišljenje da bi bilo bolje promijeniti terapiju ja ću nastojati ići u tom pogledu te promijeniti je. ukoliko su antraciklini preopasni da li bi taxani pridonjeli možda boljoj prognozi da se dodaju CMF terapiji i da li su oni kardioksični kao i antraciklini ?

S obzirom da je u hitnoj biopsiji lijeve dojke nađen LCIs i to od 27 rezova u 3 reza nađena su žarišta LCIS-a sa širenjem u intralobularne i terminalne duktuse te se vidi prol. i neprolif. fična bolest te nakupine mikrokalcifikata radioterapeut je predložio da se nakon završene kemoterapije odstrani i druga dojka s obzirom na to da je na više mjesta nađen LCIS te da postoji mogućnost da su oni prisutni i u ostaloj lijevoj dojci te da se izbjegne razvoj karcinoma i na toj dojci i zračenje od 5 tj. (što je alternativa) pa smo počeli sad razmišljat u tom pogledu. Koje je vaše mišljenje ?

Ispričivam se što imam toliko pitanja ali sve je to s dobrom namjerom .Lijep pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.09.2009. 23:40

Zaista previše pišete i postavlajte previše kontradiktornih pitanja. Za vašu majku je kemoterapija CMF više nego dovoljnja. Obzirom da pazušni limfni čvorovi nisu zahvaćeni metastazama i da je Ki67% samo 1% radi se o izuzetno niskoproliferativnom tumoru za koji bi samo adjuvantna hormonoterapija bila više nego dovoljna. Vaša majka treba nakon kemoterapije nastaviti s hormonoterapijom još 5 godina. Hormonoterapija će ju zaštitit i od pojave invazivnih tumora u drugoj dojci. Također, potrebo je radioterapiju područja odstranjene dojke.
Nadam se da će vas ovi odgovori zadovoljiti.

maryy84

11.09.2009. 19:40

Zahvaljujem na odgovorima, da zadovoljili su me jer su ipak profesionalni a i dali mi dozu sigurnosti što se tiče terapije i nenužnosti ablacije druge dojke što su nam drugi liječnici sugerirali . I sama sam liječnica, ali druge specijalnosti pa sam možda zato previše pitanja postavila a i jer je riječ o mojoj majci, pa nisam objektivna kao kad je riječ o mojim pacijentima, pa se stoga ispričavam.
Puno sam pitanja postavila i iz razloga jer sam bila primjetila da drugim pacijenticama sa stadijem 2 niste bili savjetovali CMF kemoterapiju pa sam krivo pretpostavila da je ona nešto ''zastarijela '' ali bili ste vrlo detaljni u objašnjenju zašto.Hvala još jednom na vašim odgovorima i Lijep pozdrav

maryy84

15.09.2009. 19:05

Doktore imam još jedno pitanje : napisali sted a je potrebna je radioterapija područja odstranjene dojke a s obzirom da je desna dojka odstranjena i da radioterapeut nije predložio zračenje te desne dojke nego samo lijeve di je odstranjena biopsijom mali dio gjde su nažena multipla žarišta LCIS moram pitati da li ste vi mislili na lijevu dojku da se zrači ili ili na desnu ? To mi je posve nova informacija.

Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

28.09.2009. 00:40

Radilo se o tumoru većem od 2 cm. U tom se slučaju najčešće zrači i područje odstranjene dojke, ali indikacija nije apsolutna jer postoje i stav da to nije potrebno jer je vjerojatnost lokalno recidiva ipak vrlo mala obzirom na niski proliferacijski potencijal tumor(Ki67 je samo 1%). Što se tiče zračenja lijeve dojke ono se provodi radi prevencije, odnosno sprječavanja progresije neinvazivnog lobularnog karcinoma u invazivni. Taj je proces vrlo spor, a biti će još usporen i kemoterapijom i naknadnom hormonoterapijom te nije nužno da se zračenje lijeve provede odmah.

maryy84

01.10.2009. 23:10

Hvala na odgovoru doktore,razgovarat ćemo s radioterapeutom i upitati ga dali bi zračenje odstranjene dojke bilo preporučljivo kao što ste vi preporučili, nadam se da će bit iistog mišljenja.

Nakon 1CMF neutrofili su bili majci niski te je 2CF odgođen za tjedan dana zatim je primila 2 CMF i danas je trebala primiti 3 CMF i opet nažalost su neutrofili bili niski (o,8) i opet je terapija odgođena . upitala sam doktora da li se može kako spriječiti jer je ovo već drugi put da se odgađa a on mi je rekao kako nema pomoći. Pročitala sam o neulasti i o neupogenu danas koji dižu neutrofile jer su G-CSF, zašto ih liječnici ne žele preporučiti pa makar da kažu da postoje, možete ih platiti ako nistu na listi hzzo-a pa da se terapija ne odgađa svaki put ?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.10.2009. 22:35

Pojava leukonetropenije nakon kemoterapije je uobičajena pojava. Odgoda o tjedan dana ne prestavlja nikakvu štetu za bolesnicu. Navedeni lijekovi se daju samo u težim slučajevima jer i oni imaju svojih neugodnih nuspojava.

maryy84

31.10.2009. 14:00

Hvala na odgovoru. Pošto se kemoth. stalno odgađala po tjedan dana prošli put ju je onkolog za 4.CMF naručio za 4 tj.,da li ako se th. dobiva svaka 4 tj. kako je otpočetka utječe na uspješnost kemoterapijskog protokola ili ne ? Povremeno se majka žali da ju malo boli kičma u donjem djelu,to prođe pa za par dana opet pa prođe od sebe, pošto ima diskopatiju dijagnosticiranu pred 10g. ali pošto se bavila tjelovježbom bila je godinama potpuno uklonila bolove time što je ojačala muskulaturu, da li inzistirati sada na kakvom rtg. kralježnice ili scintigrafiji skeleta pošto ona prije op. zahvata nije urađena ( pretpostavljam jer je CA15.3 bio uredan ) ili pričekati kraj kemoterapije i zračenja ?

zamišljena

02.11.2009. 21:25

molim vas pomozite.ne znam na kojem forumu da postavim pitanje.imam 21 godinu,zdrava sam,hormoni su mi u redu.tijekom jednog tuširanja primjetila sam da na obje dojke imam 2-3 dlačice. i kako sam mlada i ne mogu podnjet dlačice na tom mjestu,prvi put sam ih isčupala pincetom.nije boljelo.no ubrzo su opet narasle i mislim da su malo duže i tamnije. nisam ih isčupala nego podrezala malim škaricama.smatrala sm da nije dobro počupat jer su na mjestu gdje je tamniji krug pa sam ih podrezala.pitanje slijedi...jel ih smjem podrezat opet kad narastu ili? i zbog čega su mi se pojavile te dvije dlačice? inače nisam dlakava i nemam problema s hormonima niti s dlakavošću...molim vas savjet.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.12.2009. 22:30

Odgovor za maryy84: Produljenje pauze na 4 tjedna nema značajnijeg utjecaja na djelotvornost kemoterapije. To je bolja varijanta nego da se smanjuje doza da bi se održao ritam o tri tjedna. Preporučam učiniti scintigrafiju skeleta što prije budući ona spada u početnu obradu bolesnica s rakom dojke.

Odgovor za Zamišljenu: Dlačice na aureoli dojke su potpuno normalna stvar premda se ne uklapaju u naše pojmove ženske ljepote. Možete ih podrezivati škaricama, čupati pincetom ili odstraniti depilacijom, ništa se loše neće dogoditi kao niti kod odstranjivanja dlačica s drugih dijelova tijela.

helena20236

06.12.2009. 23:45

Poštovani dr. Tomek
Molim Vas da mi date svoje iskreno misljenje o prezivljavanju moje majke koja ima 63 godine vezano za ovaj nalaz:

Ca mammae I. dex
St. post mastectomia et dissectio axillae I dex / 14.10.2003./
PHD CDIM Gr II / 7/ tu = 40mm
aksila 0/2,0/ 7,0/3
ER=50%, PR=50%
HER2=80% +++
St. post chemoth FAC VI
St. post irradiationem
Chormoth Nolvadex /4.03.2004.-31.03.2005./

St. post Imunoth Herceptin / 11.10.2005. do 3.10.2006./
St. post chormoth. Arimidex (do 18.08 2009.)

META PULMONUM
Th:Chemoth. Taxol in tractu (31.08.2009.)
Herceptin in tractu (9.09.2009)

Nakon 10. Taxola MSCT pluća kontrolni u usporedbi sa ranijim pregledom od 13.10.2009. godine sada je u području režnja desno apikalno vidljivo područje patoloskog intersticija retikularnog prikaza i ground glass opaciti promjera oko 3,7 puta 5,6 cm na ranijem pregledu isto podrucje nije bilo vidljivo. U podrucju srednjeg režnja desno podrucje slicnih karateristika sada je takoder u progresiji u odnosu na raniji nalaz te je promjera oko 4 puta 3 cm pri ranijem pregledu , slicno podrucje bilo je velicine oko 2 cm.U podrucju bazalnog dijela gornjeg reznja također desno podrucje slicnih karakteristika odnosno podrucje ground glassa opaciti sa retikularnim prikazom u smislu promjena intersticija sada je promjera 24 mm , a pri ranijem pregledu 11 mm.

Uvodi se protokol AC 25.11.2009.

S poštovanjem Helena

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.01.2010. 01:45

U ovom trenutku, izgledi vaše majke su vrlo loši budući je došlo do ponovne progresije bolesti nakon liječenja kombinacijom Herceptina i Taxola-a. Prosječno preživljenje u takvim je slučajevima manje od 6 mjeseci. Međutim, dozvolite mi davam dam savjet glede liječenja premda me to niste pitali; standardno liječenje za bolesnice koje su već primale antracikline, taksane i Herceptin je kemoterapija kapecitabin-om("Xeloda"blunk, a ne kemoterapija po shemi AC koja uključuje lijekove koje je već primala i na koje je tumor vjerojatno rezistentan.