Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tm mamae dex. exulceratum


Autor Poruka

daduka

19.05.2009. 11:10

Radi se o mojoj majci. 72 su joj godine i tek prosli tjedan nam je priznala da "ima nesto na dojci". Godinama je to krila od nas tako da je tumor uznapredovao. Odmah smo je odveli lijecniku i "preliminarna" dijagnoza je bila Tm mamae dex. exulceratum . Jasno nam je odmah bilo da stvar ne izgleda nimalo dobro. Radi se o tumoru koji je skoro velicine sake i egzulcerirao je. Konzilij lijecnika glandularnih kirurga i onkologa je nakon toga utvrdio da je tumor odnosno kancer inoperabilan te da se preporuca neoadjuvantna hemoterapija sa prethodno uradjenom CORE biopsijom ili skarifikatom tumora sa PH verifikacijom promjene, Uz to su preporucili donijeti EHO jetre, EHO srca the RTG pluca i lab. pretrage.
Glandularni kirurg konstatirao: Ca exulceratum mammae l. dex
Kraj egzulceracije sa znacima gangrene koja je zahvatila cijelu desnu dojku evidentiraju se satelitske kutane metastaze od kojih se jedna odstrani u lokalnoj anesteziji radi konzilijarno indicirane PHD i potrebe za onkoloskim tretmanom. Nalaz je poslat na redovnu PHD.
Sada cekamo i taj nalaz da bi dalje isli onkolozima.
Jasno mi je, kako je i glandularni kirurg rekao, da ovakvo stanje ne izgleda nimalo dobro ali, interesiraju me tri stvari:
1. Da li smo sada na pravom putu sto se tice tijeka terapije ( bez obzira koliko je tumor uznapredovao) tj. da li su ovakvi tumori stvarno INOPERABILNI a hemoterapija jedini put?
2. Da li je glandularni kirurg uzeo najbolji uzorak na biopsiju (buduci da se veliki egzulcerirani tumor ne smije dirati posto je toliko nezgodan i krvari) buduci da je PH nalaz sada izgleda kljucan za dalji tijek terapije?
3. Sta se opcenito moze uraditi da joj se olaksa i iole poboljsa kvalitet zivota u ovako teskom stanju?

p.s.
Jasno mi je i to da je tesko govoriti konkretnije o tumoru dok se ne uradi patohistologija ali evo, ako je moguce dati odgovore na gore postavljena pitanja bio bih zahvalan.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.05.2009. 20:40

Postavili ste pitanja na koja vam ne mogu odgovoriti. Da li je tumor inoperabilan ili ne utvrđuje kirurg nakon pregleda i eventualno potrebnih dodatnih pretraga. nakon pregleda kirurg se i odlučuje s kojeg će mjesta uzeti uzoraktkiva. Prema tome odgovore na vaša pitanja možete dobiti samo od kirurga, a nakon pregleda bolesnice. Ako je tumor inoperabilan, onda je jedini mogući način liječenja sistemsko liječenje to jest kemoterapija ili hormonoterapija ili oboje, Što je za vašu majku najbolje, utvrditi će onkolog nako uvida u nalaz biopsije to jest patohistološku dijagnozu. Ako tumor bude HER-2 pozitivan, tada će biti potrebna i imunoterapija trastuzumab-om("Herceptin"blunk koja se provodi dulje vrijeme, to jest do pojave ponovne daljnje progresije tumora. Nakon provedenog sistemskog liječenja tumor su kod većine žena smanji i tada bude moguć i operacijski zahvat odstranjenja tumora i limfnih čvorova iz pazuha. Liječenje je također potrebno dopuniti zračenjem dojke i okolnih limfnih čvorova, bez obzira da li je provedena operacija ili ne.

daduka

27.05.2009. 08:10

Cijenjeni doktore Tomek,
zahvaljujem na Vasem odgovoru i nadam se da Vam se mogu javiti sa novim pitanjima (ako bude kakvih nejasnoca) nakon sto PH nalaz bude gotov a onkolog detalnije pregleda moju majku te da misljenje i nalaz.
Jos jednom zahvaljujem na Vasem odgovoru uz srdacan pozdrav.

daduka

06.10.2010. 12:50

Cijenjeni doktore Tomek,
obracam Vam se ponovno, nakon duze vremena jer imam nekih dvojbi u vezi terapije koje prima moja majka i tijeku njezine bolesti. Naime kao sto se iz nase prijasnje prepiske vidi kod nje se radi o lokalno uznapredovalom raku desne dojke koji sa egzulceracijom. Majka ja prosle godine prosla 6 ciklusa kemoterapije po FEC protokolu te nakon toga i vise ciklusa zracenja uz Xeloda-u. Ova terapija se pokazala dosta učinkovitom jer je tumor znatno regredirao. Poslije toga je ( pocetkom ove godine) nastavljeno s hormonskom terapijom ( s obzirom na visoku hormosnku osjetljivost tumora) tako da ona već nekoliko mjeseci svakodnevno pije Arimidex 1x1 tbl uz suplemente Ca i vit D ( 1200 mg Ca) uz redovite kontrole. U medjuvremenu je po preporuci onkologa uradjena i denzitometrija kosti koja je pokazala granicnu do tesku osteoporozu L1, L2, L3 i L4 kraljesaka te vrata femura. Uradjeni su i CA 15-3 i CEA markeri ( CA 15-3: 34,8 U/ml i CEA : 2,6 ng/ ml). Nakon toga je preporucena i Zometa koju je primila jednom prije 6 mjeseci.
Na pretposljednjem kontrolnom pregledu kod onkologa nalaz je glasio:
Dg. Neo mammae dex exulc. gangrenosum inop. St post chemoth neoadjuv (FEC V), St post chemoirad.
02.09.2010.
lab nalazi: L 7,5 (neu 61,5%), ER 4,38, TR 294, AST 31, ALT 24, K 4,9, Ca 2,49, kreatinin 70
Opce stanje je dobro. Lokoregionalni palpatorni nalaz na prsima: lijeno uredan, desno postignuta maksimalna regresija tumora koji je prakticno potpuno nestao.
Nastaviti Arimidex 1x1 tbl, Doci za mjesecdana radi druge doze Zometa sa lab nalazom
Uraditi UZ jetre i scintigrafiju
( s obzirom da se majka zalila na povremeni bol u lumbalnom dijelu kraljesnice)

Uradjen je UZ jetre koji nije pokazao nikakva rasijanja na jetri niti znacajnije patoloske promjene (osim manjeg konkrementa u zucnoj kesici) medjutim nalaz scintigrafije kosti je glasio:
Uocavaju se multipli fokusi intenzivnog nakupljanja RF u prvom desnom sternoklavikularnom zglobu, L 2, 3 i 5 kraljescim, lijevoj sakroilijakalnoj kosti iznad spine ilijake anterior superior i vratu desnog femura. Fokusi pojacanog nakupljanja RF ali slabijeg intenziteta u odnosu na vec opisane se uoce na prednjim okrajcima treceg i cetvrtog rebra sto eventualno moze biti mekotivne etiologije. Fokus umjereno pojacanog nakupljanja RF se uoci u predjelu velikog trohantera lijevog femura.
Zakljucak: Scintigrafski nalaz je kompaktibilan multiplim kostanim metastazama kao sto je opisano.
S obzirom na nalaz scintigrafije onkolog je predlozio nastavak terapije s Arimidexom te Zometa 4 mg u 15 min inf uz suplemente Ca i vit D ( Ca oko 1500 mg dn). Sljedeci ciklus Zometa je za 4 tjedna sa svjezim Lab nalazima. Takodjer uciniti standardne snimke LS kraljsenice i zdjelice sa kukovima radi eventualne potrebe za palijativno zracenje.

Moja pitanja su: da li je ovakva terapija adekvatna navedenom stanju a narocito me interesira da li je nalaz scintigrafije nesporno ukazuje na postojanje metastaza na kostima ( znamo da kod ovakvih tumora, narocito ovako uznapredovalih cesto se nalaze metastaze na kosti) jer smo prvo mislili da se bol u krizima javlja zbog osteoporoze. Najvise me interesira vase misljenje i prognoza u ovom slucaju, tj koliko ce ove promjene na kostima utjecati na kvalitet zivota moje majke i sta se moze ocekivati ( ona trenutno ne osjeti bol u lumbalnoj kraljesnici pri mirovanju i umjerenom naporu, medjutim kod duzeg stajanja bol se javlja) i kakve su opasnosti od daljeg sirenja metastaza tj da li mogu urgoziti njenu sposobnost kretanja. Takodjer me interesira da li se preporucuje fizicka aktivnost ili neke fizijatrijske vjezbe ili tretman u svrhu umanjenja boli?

tekst poruke je dosta dugacak ali sam naveo sve da bi ste dobili sto bolju sliku stanja moje majke. Zahvalan sam na bilo kakvom odgovoru.
Srdacan pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.10.2010. 19:00

Budući se radi o identičnom pitanju onom koje ste postavili 05. 10. 2010., odgovro sam vam već dao na pitanje od 05. 10. 2010.