Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tu cystae altae mammae I


Autor Poruka

Vila2019

17.10.2020. 12:05

Pitanje:
Prije godinu dana sam imala dijagnozu:
Tu (cystae altae) mammae I

PATOHISTOLOŠKI IZVJEŠTAJ:
Materijal 1: fragment tkiva dojke
Materijal 2: fragment tkiva dojke

Uzorak 1 – Morbus fibrocysticus mammae (udružen sa aopkrilnom metaplazijom, kolumnamonističkim promjenama, sklerozijajućom adenezom i UDH.
Uzorak 2 – Morbus fibrocysticus mammae. „Usual“ dustal hyperplasia (UDH) adenosis sclerotisans. „Blunt“ adenosis. Ductal carcinoma in situ (DCIS, NG1 i NH2 sa komedonekrozom, kribriformni tip).

Opis nalaza: Dobiveni materijali su dva bioptička uzorka dojke, gornji lateralni kvadrant, uzorci neoznačeni. Prvi uzorak dijametra 37*35*10 mm,sasrži šuplju tvorbu dijametra 10 * 12 mm, udaljenu od ruba 2 mm, a drugi uzorak dijametra 30 * 25*10 mm sadrži šuplju tvorbu dijametra 10*10 mm. U toku hitre biopsije nalaz riješen kao fibrocistična bolest. Prvi uzorak rezan za hitru biopsiju, a drugi pregledan samo mikorskopski. Uzorak preuzet u blokove od 1-5, a drugi u blokove 6-8.
Mikroskopski, u prvom bioptičkom uzorku prisutna slika fibrosictičke bolesti uz mikro i makroluminarne kalcifikate, hiperplaziju epitela, sklerozirajuću adenozu, kulmnarnostanočne promjene FEA-u. U rezu br 5 prisutna metaplazija epitela u epitel apokrinog tipa uz hiperplaziju epitela koja stvara nepravilne pukotinaste otvore gradeći novostvorene lumene. U jednom dijelu bioptičkog uzorka vidi se induktralni papilon sa hiperplazijom epitela.
Mikroskopski, u drugom bioptičkom uzorku uz već opisane promjene prvog bioptičkog uzorka vidi se hiperplazija epitela uz dva fokusa atipične duktalne hiperplazije blok br 7 i 8, uz fokus DCIS-a (blok broj 7 i 8), NG1 i NG2, kribroformni tip sa komenodekrozom. Lezija je udaljena od hirurškog ruba manje od 1 mm (CKHMW(-)i CK 14(+)) što se u ovom slučaju zbog gradusa DCIS smatra nedovoljnom udaljenošću od RR!

Zbog obiteljske anamneze, odradena 4 ciklusa kemoterapije, poslije toga svi nalazi vec godinu dana super!

Ono sto me zanima, kako je moguce da dvije osobe imaju, koliko vidim na forumu, iste nalaze biopsije? Razlika nekoliko godina....

I drugo: kolika je mogucnost da se bolest vrati i koliko traje remisija?

Katarina Antunac, dr. med.

22.10.2020. 19:50

Poštovana,
iz podataka koje ste mi poslali, nažalost ne mogu odgovoriti na Vaša pitanja. Ne znam zbog čega ste primali kemoterapiju, ali kemoterapija se nikako ne daje zbog obiteljske anamneze.
Ne znam na koje se nalaze biopsije s foruma referirate, ali kod čestih bolesti kao što je rak dojke, dvije osobe mogu imati vrlo sličan ako ne i jednak nalaz biopsije.
Drago mi je da su svi nalazi uredni i želim Vam da tako i ostane.
Temeljem dostupnih mi podataka ne mogu Vam reći ni kolika je mogucnost da se bolest vrati niti koliko traje remisija.