Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uzv dojki


Autor Poruka

ma_la

12.03.2009. 23:15

Poštovana doktorice,

Imam 45,5 godina. Nalaz glasi: U GVK obje dojke evidentno pravilna, ovalne, hipoehogene, avaskularne lezije desno dimenzija oko 11*5.5mm, a lijevo oko 7.5*6mm. Napravljena citološka punkcija. U razmazima punkata oba hipoehogena nodusa nadjeno je obilno pravilnih stanica duktalnog epitela u većim i manjim tračcima, brojne gole bipolarne benigne jezgre, nešto fagocita, fragmenti fibrozne strome, ekstracelularna mast, intercelularna blijedoružičasta supstancija te stanični detritus. Mišljenje citologa je fibroadenomi s degenerativnim promjenama.
Kakve mi kontrole predlažete, te da li smatrate da to treba vadit.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.03.2009. 22:35

Fibroadenomi su benigni tumori, ali se uvije odstranjuju iz dojki zbog mogućih komplikacija a i zato jer jedino patohistološki pregled odstranjenog tkiva može sa sigurnošću potvrditi radi li se o dobroćudnim ili zloćudnim promjenama.

maja232

17.03.2009. 09:20

pozdrav,

imam molbu da mi protumacite dijgnozu. kvzicu na lijevoj dojci imam jos od puberteta, sad imam 26 godina. kvrzica je identifikovana od strane hirurga i radiologa kao FA. lako ju je napipati. prije menstruacije osjecam bol na dodir u podrucju oko kvrzice. taj bol se onda smanjuje i potpuno nestaje u jednom periodu mjesecno ali je kvrzica stalno prisutna.

tacan nalaz nakon zadnjeg UZ pregleda glasi:
ehtomografski u dojkama preovladava granularna komponetna.
u visini GLK lijeve dojke se diferencira formacija eho karakteristika solidnotkivnog nodusa, najvjerojatnije tipa FA ukupnog promjera oko 25x10mm. nesto medijalnije od opisane promjene se diferencira identicnih eho karakteristika formacija promjera oko 8x6mm.
U aksilama se ne diferencira patoloski izmjenjenih Lgl.
Supra i subkavlikularno obostrano ne obostrano ne diferenciram Lgl.

doktorica mi je predlozila da ponovim pregled za 1-2 mj. te da se promjene operativno uklone.

kako bi situacija bila sto jasnija navescu vam sta stoji na prvom nalazu hirurga koji datira od 2001 godine
Tm mammae sin/verossimilliter fibroma seu fibroadenoma/
I hirurg mi je 2001 kao radiolog savjetovao da opertivno uklonim tumor. hirurg je identifikovao samo jedan dok je radiolog ove godine nasla 2 tumora.

ako je FA dobrocudan zasto mi je svaki put preporucena operacija?

Unaprijed hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.04.2009. 23:35

Fibroadenomi su benigni tumori, ali se uvijek odstranjuju iz dojki zbog mogućih komplikacija a i zato jer jedino patohistološki pregled odstranjenog tkiva može sa sigurnošću potvrditi radi li se o dobroćudnim ili zloćudnim promjenama.