Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ranica na grlicu i hpv


Autor Poruka

Samra23

29.04.2009. 12:55

Postovani,

Imam 23 godine.Prije 3 godine mi je otkrivena "ranica".Od tada radim redovito svakih 6 mjeseci papa test koji je uredan(samo jednom je pokazao upalu avaginalni sekret III).Ne pokazuje nikakve abnormalnosti na celijama...
Mene zanima da li bi papa test pokazao sumnju na hpv? Nije mi radjen test na hpv pa se plasim da ga slucajno nemam i da ne dobijem rak grlica.
Svi dosadasnji papa testovi(koje radim svakih 6 mjeseci u posljednje 3 godine su mi uredni) jedini problme trenutno je sto sam pila mnogo antibiotika zbog upale uha pa mi se poremetila vaginalna flora. Doktorka mi je pala polygynax vaginalete i lactogyn kapsule.(imam peckanje na vanjskom dijelu i crvenilo)
Ako mi neko moze odgovoriti i na jednu moju nejasnocu bila bih jako zahvalna!

Marija Hršak, dr. med.

11.05.2009. 23:20

Poštovana, PAPA test je metoda kojom se otkriva prisutnost abnormalnih stanica na sluznici vrata maternice. Mogu se vidjeti i stanice koje su promijenjene pod djelovanjem HPV-a. Međutim, za dokazivanje HPV-a postoji metoda kojom se četkicom uzima bris iz vrata maternice, genotipizacija HPV-a, te se na taj način dokazuje prisutnost virusa. Ukoliko su Vam PAPA testovi uredni i ne pokazuju abnormalnosti stanica, te prisutnost promjena povezanih sa HPV-om, ne trebate brinuti, već se redovito kontrolirati.
Savjetujem i cijepljenje protiv HPV-a, o čemu je najbolje da se posavjetujete sa svojim ginekologom.
Što se tiče upale koju ste dobili u rodnici i na vanjskom spolovilu nakon korištenja antibiotika, za to postoje razni preparati na tržištu koje će Vam preporučiti ginekolog.