Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Atopijski dermatitis i alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kukumka

14.05.2016. 23:35

Postovani, imam curicu staru 4,5 mjeseca koja na obrazima ima crvenu i suhu kozu koja je svrbi. To traje otkad je navrsila otprilike mjesec dana. Na preporuku pedijatrice koristli smo kortikosteroidnu kremu, i to dva puta u mjesec dana (oba puta smo mazali tri dana, dva puta dnevno) i nakon toga se povuklo, ali se odmah i vratilo.
Zbog sumnje na alergiju na neku namirnicu (beba je iskljucivo dojena), ja sam prije tjedan dana iz svoje prehrane izbacila gluten, mlijeko i mlijecne proizvode, jaja, soju, ribu, orasaste plodove, rajcicu, ali i sve voce osim jabuka i gotovo sve povrce osim mrkve, korabice i sl. Koža joj se ocistila u roku od tri dana, bez mazanja ikakvom kremom.
Moje pitanje je: ima li smisla raditi joj igE profil radi utvrdjivanja alergije kako bih mogla izbaciti samo alergene namirnice i nastaviti se raznoliko hraniti s obzirom da dojim?
Naime, cula sam da nema smisla raditi igE profil tako maloj djeci jer se nisu susrela ni sa kakvom namirnicom osim majcinog mlijeka, ali ako preko mojeg mlijeka tako reagira na neku namirnicu, ne bi li i test pokazao alergiju na istu?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.05.2016. 19:25

Možete već sada napraviti ukupni IgE i specifične IgE, a možete i pričekati još koji mjesec.