Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Depigmentacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tgajger

09.07.2017. 11:10

Poštovani,
Prošle godine mi je sin imao koju točkice svjetliju na licu preko ljeta, a ove godine ih ima više i po vratu i rukama. Neke se pojave kroz par sati. Što bi to moglo biti? Bojim se da nije vitiligo iako nije skroz bijelo, ali je dosta svjetlije kao njegova put po zimi.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.07.2017. 21:20

Gotovo sigurno se ne radi o vitiligu. Moglo bi se raditi o tzv. pityriasis alba: čestoj, bezazleznoj hipipigmentaciji koja ne zahtjeva liječenje.

tanja-1987

22.08.2017. 12:30

Poštovani,

prošlo je možda zadnjih 10 godina otkad imam jednu depigmentiranu mrlju u gornjem vanjskom dijelu pazuha, točnije malo ispod u ravnini s grudima. Mrlja nije velika (promjera 3-4 mm) i primjetna je dosta samo ljeti kad pocrnim. Nove mrlje nikad nisu nastale, niti se ova povećavala.. Zanima me, kolika je vjerojatnosta da se tu radi o vitiligu? Čitala sam da on može biti u stanju mirovanja i preko deset godina pa se tek onda širiti. Koliko ima istine u tome i da li je vjerojatno da jedna mrlja vitiliga može godinama ostati tako bez da nastane iti jedna nova? Imam 30 godina.

Srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.08.2017. 23:45

Vitiligo može biti u godinama u stanju mirovanja, ali šanse da vi imate vitiligo su male (mnogo su veće da ga nemate).