Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14405

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Hormonalne akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Somebody77

19.12.2020. 11:20

Poštovani, imam akne od 12. godine, ali zaista nesto sitno. Naime, prije nekoliko mjeseci su se meni te akne pocele naglo pogorsavati(imam 18 godina) te sam otisla kod ginekologice. Ustanovile smo da imam policistične jajnike i razina testosterona mi je samo 0.2 iznad granice normale, ali androsteron mi je 20.5, a granica je 12.5.
Pošto su akne hormonalne i stvarno mi smetaju i jako se loše osjećam, ne znam što bih. Kontracepciju ne bih uzimala jer cim ju prestanem piti, stanje ce se vratiti na staro ili ce biti gore nego prije i ne zelim se igrati. Citala sam o Belluna tabletama koje su specificno za lijecenje akni te pise da se uglavnom povuku nakon nekoliko ciklusa koristenja. Ja znam da djeluju kontraceptivno, ali me zanima je li istina da bih s njima u nekoliko mjeseci mogla nekako popraviti tu uneravnotezenost hormona te da bi mogli ostati u toj ravnotezi i kad bih prestala koristiti navedeni lijek?
Hvala Vam unaprijed na odgovoru i ugodan dan.

Borna Pavičić, dr. med.

19.12.2020. 22:15

Poštovana,
ako je riječ o policističnim jajnicima i hormonalnim aknama, za taj dio terapiju prvenstveno određuju ginekolozi.
S dermatološke strane je svakako potrebna terapija, ovisno o stadiju, lokalna ili kombinirana lokalna i peroralna.

Preporučam pregled dermatologa i ginekologa da se terapije usklade i na taj način pomogne rješavanju vašeg problema.

Somebody77

20.12.2020. 12:50

Poštovani doktore,

hvala Vam na odgovoru. Bila sam kod dermatologice i prepisala mi je Epiduo gel svaki dan navecer i Skinoren kremu svako jutro te Effaclar kremu i gel za umivanje. Ja se nadam da ce ta terapija biti od pomoci jer stvarno ne znam puno o tome.

Borna Pavičić, dr. med.

21.12.2020. 16:50

Poštovana,
Epiduo i Skinoren su po meni prejaki, odnosno nepotrebni u isto vrijeme, ali držite se savjeta doktorice pa će se stanje pratiti i po potrebi modificirati terapija.

Somebody77

08.01.2021. 10:30

Poštovani, mojih akni ima dosta. Cisticne akne uglavnom koje sporo prolaze i ostavljaju oziljke. Ne pomaze mi niti peroralna niti dermalna primjena preparata. Znaci nista. Imate li savjet sto napraviti, pila sam sve zive antibiotike, kortikosteroide, mazala ma nema cime nisam, i nista. Jel postoji mogucnost da mi dermatologica prepise Roaccutane bez obzira sto akne nisu toliko prestrasne, ali ih ima dosta i ne mogu ih se drugacije rijesiti. Bojim se da je to cak i jedino moguce rjesenje, ali mislim da nista od toga jer mi lice nije u toliko strasnom stanju kao kod drugih kada Roaccutane dolazi u obzir. Molim Vas misljenje. Hvala Vam unaprijed.

Borna Pavičić, dr. med.

12.01.2021. 15:10

Poštovana, kortikosteroidi nisu lijek za akne.
Ukoliko imate cistične akne primjena Roaccutane-a dolazi u obzir, ali za to je potreban pregled dermatologa te da se o najboljoj terapiji odluči nakon detaljne anamneze i kliničkog pregleda.