Otkriven potencijalni novi tretman za alopeciju areatu


Otkriven potencijalni novi tretman za alopeciju areatu

Američki znanstvenici s MIT, Brigham and Women's Hospital, and Harvard Medical School razvili su potencijalni novi tretman za alopeciju areatu, autoimuni poremećaj koji uzrokuje gubitak kose i pogađa ljude svih dobi, uključujući djecu.

Za većinu pacijenata s ovom vrstom gubitka kose ne postoji učinkovito liječenje. No, znanstvenici su razvili flaster s mikroiglicama koji se može bezbolno nanijeti na vlasište i oslobađa lijekove, koji pomažu u ponovnom uspostavljanju ravnoteže imunološkog odgovora na tom mjestu, zaustavljajući autoimuni napad.

Smatra se, da bi se ova strategija također mogla prilagoditi za liječenje drugih autoimunih kožnih bolesti kao što su vitiligo, atopijski dermatitis i psorijaza.

Prema mišljenju znanstvenika, ovaj inovativni pristup označava promjenu paradigme. Umjesto da se potiskuje imunološki sustav, sada se fokusira na njegovu regulaciju točno na mjestu susreta s antigenom kako bi se stvorila imunološka tolerancija.

Flasteri s mikroiglicama korišteni u ovoj studiji izrađeni su od hijaluronske kiseline umrežene s polietilen glikolom (PEG), a oba su biokompatibilna i često se koriste u medicinskim primjenama. Ovom metodom dostave lijekovi mogu proći kroz čvrsti vanjski sloj epidermisa kroz koji ne mogu prodrijeti kreme nanesene na kožu.

Za ovu studiju, znanstvenici su flastere napunili kombinacijom citokina IL-2 i CCL-22. Zajedno, ove imunološke molekule pomažu regrutirati regulatorne T-stanice, koje se razmnožavaju i pomažu u suzbijanju upale. Te stanice također pomažu imunološkom sustavu da nauči prepoznati da folikuli dlake nisu strani antigeni, tako da će ih prestati napadati.

Izvor:
Advanced Materials