Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Lichen planus i lichen nitidus


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nives21

10.07.2014. 01:05

Poštovani,
imam 21g, unazad 10g borim se sa ekcemima i svrbežom na potkoljenicama obje noge. Liječena sam topicima, Volonom i kritoterapijom. Zadnja terapija prošle godine koja je dala ploda bila je Beloderm mast 2x dnevno, navečer u okluziji sa folijom, Aerius 2x1 tbl, te Decortin 20mg. No naravno ta je terapija dala poboljšanje na kratko, da bi se stanje pogoršalo sve više, te se ista stvar pojavljuje trenutno oko jednog lakta. Prošle godine također je rađena biopsija, pri čemu je dijagnoza bila da promjene na potkoljenicama klinički imponiraju kao lihen planus dok su papule na podlakticama i laktu tipične za lichen nitidus. S obzirom da sam promijenila nekoliko dermatologa, i pomalo sam već izluđena samim svrbežom i bolovima koje mi ovo prouzročuje zamolila bih Vas za mišljenje.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.07.2014. 11:45

Ukoliko se radi o gore navedenim dijagnozama, morate znati da se liječe dugotrajno kroz više mjeseci i godina. Naravno, jedna točna dijagnoza bi bila presudna. Samo liječenje koje ste naveli čini se ok za te dijagnoze.

Nives21

10.07.2014. 13:40

Samo me zanima da li da se uopće nadam u nekakvo potpuno izliječenje ili da se pomirim s time da će to biti nešto sa čime ću se morati boriti cijeli život? Jer kako sam navela moja borba traje posljednjih deset godina, s više ili manje uspješnim terapijama, koje pomažu na kratak period, ali svaki drugi put se pojavljuje nova mjesta, kao i prethodna u još lošijem stanju? Mišljenja raznih dermatologa su kako ne bih trebala biti konstantno na terapijama s obzirom na to da je dužina liječenja takva kakva je, a ipak su u pitanju kortikosteroidi koji nisu toliko bezazleni, mislite li da bi konstantna terapija dala više ploda na području toga da se bar ne pojavljuju nova područja? Također bih Vas zamolila preporuku nekih drugih tableta za svrbež, nakon toliko korištenja Aerius više ne pomaže, prije toga sam koristila i Telfast koji također nije bio pretjerano uspješan. Zahvaljujem na odg.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.07.2014. 08:55

Kod takvih bolesti niti jedna tableta za svrbež nije najučinkovitija. Aerius i Telfast su novije i boljih baš i nema. Možete povećati doze do 4 dnevno. O prognozama ne mogu napamet, ali da- riječ je o dugotrajnim bolestima.