Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Madež


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

majstor123

18.04.2017. 19:20

Pozdrav!
Imam jedan veći madež na desnoj ruci (0.6 cm, 0.8 cm) koji je rasao samnom od rođenja.
Nije pravilnog oblika te sitni djelovi znaju pomalo mijenjati boju iz svjetlije u tamniju smeđu/crnu.
Je li takav madež rizičan te bih li ga trebao pregledati?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.04.2017. 17:15

Preko računala nije moguće reći je li madež rizičan. Najbolje bi bilo da obavite dermatološki pregled.

occipit

01.07.2017. 01:25

Pozdrav, imam pitanje u vezi madeža. Relativno sam svjetlije puti, i ove godine se nisam pretjerano izlagao suncu (nekoliko puta u ljetnim danima), dok sam proteklih nekoliko godina češće bio izložen i u kraćim vremenskim periodima (45 min do sat i pol vremena) bez zaštite. Prije nekoliko dana uočio sam madež sa stražnje strane nadlaktice, malo ispod područja ramena, koji pri nošenju majica nije izložen suncu. Nisam prije obraćao pozornost na madeže niti ih provjeravao, tako da se iskreno ni ne sjećam kako je izgledao prije, no u odnosu na ostale ovaj mi se čini tamnije boje, i čudno mi je da mi nije ranije upao u oči zbog toga. Relativno je mal, svega par milimetara, nije "izbočen" i nema previše nešto drukčiji oblik od ostalih madeža. Pri nošenju kratkih majica nije izložen sunčevoj svjetlosti niti iritacijama. Na moj upit liječnica opće prakse je rekla da se treba paziti sunca i pratiti evenutalne promjene, no nije baš obratila pozornost niti ga je malo bolje pogledala jer to nije bio razlog mog dolaska, nego usputno pitanje.
Zanima me jesu li u ljetnim danima, ili općenito, moguće benigne promjene boje i pigmentacije madeža, i ima li razloga za oprez i brigu, madež izgleda ovako http://imgur.com/a/smGxZ

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.07.2017. 12:00

Uvijek su moguće promjene madeža. Oni koji su veličine nekoliko milimetara obično nisu problematični, ali bez pregleda se ne može reći ništa konkretno.