Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14396

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Madež i nalaz


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

andrea_st

15.07.2014. 14:20

Pozdrav,
Iman 29 godina i nedavno sam odstranila madež sa leđa koji je izgledao kao da je upaljen... Prvi dermatolog mi je dao betrion, mazala sam, smirilo se pa opet upalilo. odem u drugog i skinem taj madež. Molim vas da mi pogledate patohistološki nalaz i napišete Vaše mišljenje jer 2 dermatologa u Splitu, nisu sigurna, kao nije ništa, možda je nešto-... Govore mi "sve je to ok, trebate kontrolirat, ništa nije strašno... Mi se ne viđamo s tim prečesto i slično. Drugi me dermatolog šalje na pretrage (snimanje pluća, ultrazvuk abdomena i sl), dok prvi kaže da nije potrebno. Uglavnom molim Vas da mi recete šta da radim jer ovo je više za izludit.
UP. DIJAGNOZA:
Isječak kože veličine 0,6X0,5 cm s blago eleviranom tamnije pigmetiranom lezijom veličine 3,128X1,454 mm (mjereno Olympus Image Analyser-om).
Mikroskopski nalazi se zadebljali norožnjeli epidermis. U papilarnom i gornjem dijelu retikularnog dermisa nalazi se ograničena tumorska tvorba građena od velikih stanica s vezikularnom jezgrom rahlog kromatina i nsrednje obilnom citoplazmom. Tumorske stanice okružuju lumene ispunjene eritocitima.
Fokalno se vidi pukotinasti maleni krvožilni prostori. U stromi se nalazi mješani upalni infiltrat sa siderofagima. Izbroje se tri mitotske figure.
Imunohistokemijskim bojanjem opisane stanice su CD31 pozitivne, a CD68 i HHV-8 negativne.
Proliferacijska aktivnost prema izražaju Ki-67 je 14%.
Patološki nalaz odgovara kaposiformnom hamangioendoteliomu, vaskularnom tumoru intermedijarnog malignog potencijala.

HVALA VAM i srdačan pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.07.2014. 09:25

Riječ je vaskularnom tumoru, a ne madežu. Odstranjenjem bi problem trebao biti riješem. Mislim da su potrebne kontrole dermatologa svakih 6 mjeseci i da dodatne pretrage sada nisu neophodne. Ako ih i napravite, mislim da će biti uredne.

andrea_st

16.07.2014. 10:05

Hvala Vam puno!!!! Sta se tice sunca? Da li ga moran 100% izbjegavat? Madez se inace nalazio tocno ispod grudnjaka/kostima na ledima!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.07.2014. 00:55

Najmanje mjesec dana nakon kiruškog odstranjenja promjene morate izbjegavati izlaganje tog područja suncu.