Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Madeži


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MLADEN

07.04.2006. 00:32

bok
e ovako...htio bih vam postaviti jedno pitanje..na tijelu imam dosta madeža jedan na leđima je ovnako dosta velik a ovi ostali nisu..ali imama neki osjecaj da se broj tih mladeza svake godine povecava kako da novi nastaju...zasto mi se to događa..tj.zasto se njihov br povecava..sto mogu uciniti...
Hvala vam unaprijed na odgovoru.!

dr. Krešimir Kostović

10.04.2006. 17:46

Najbolje bi bilo da obavite dermatološki pregled, da se vidi o kakvim je madežima riječ. Inače, tijekom života mogu se javljati novi madeži i to ne mora samo po sebi biti zabrinjavajuće.

Pao92

30.09.2014. 15:40

Poštovani,
Po cijelom tijelu imam dosta madeža koji se tijekom svake godine umnožavaju, izlaze mi novi madeži a ostali se mijenjaju. Madeži koji su prije bili potkožni imaju isti oblik ali rastu iznad kože. Ne sunčam se ljeti previše, držim se hlada ali mi nije jasno zašto ih uvijek ima sve više. Na leđima imam jedan veliki madež koji je jako ispupčen i uvijek mi se dogodi da ga okrznem hlačama ili robom. Nekada me i boli iz čista mira. Jedan sam madež davnije skidala sličan ovom na leđima ali nije bio opasan.Ako biste me usmijerili kamo dalje bila bih vam jako zahvalna... :

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.10.2014. 13:20

Vama bi trebao pregled dermatologa, za početak nije presudno kojeg. Samo javljanje novih madeža ne znači da nešto nije u redu.

Pao92

01.10.2014. 18:10

Hvala vam ljepa happy

mejra_84

08.10.2014. 14:10

Poštovani,

prije mjesec dana sam odstranila madež i stigao mi je PH nalaz gdje je dijagnoza sljedća: Nevus naevocellularis dermo - epidermalis cutis

molim Vas da mi kazete o kakvoj se dijagnozi radi.

Unaprijed zahvalna

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.10.2014. 15:10

Riječ je o normalnom madežu.

Lana123

18.10.2014. 10:15

Kada je rijec o raku koze da li postoje neki simptomi koji ukazuju na javljanje bolest ili je to u pocetku samo vidljivo preko cudnog madeza? I da li se iz krvne slike moze ocitati bolest? Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.10.2014. 18:20

Ima raznih vrsta raka kože. Ne znam na koje simptome mislite. U ovom slučaju krvna slika ne pomaže.

Virtualna

13.02.2015. 19:30

Poštovani,
nakon učinjene dermatoskopije te postavljene dijagnoze Naevus melanocyticus trunci, odstranjene su mi tri promjene, na šaci, vratu i nozi. Nalazi su slijedeći: 1. Materijal je sitan komadić kože sa šake dužeg promjera 0,3 cm sa lezijom 0,2 cm. Histološki se na površini nalazi pravilan epidermis, a u dermisu nevus stanice izduženih vretenastog oblika ispunjeni smeđim pigmentom. Promjena je ostranjena u cijelosti. Zaključak: Blue naevus. 2. Materijal je isječak kože sa vrata dužeg promjera 0,3 cm sa lezijom 0,1 cm. Histološki se u području lezije nađe smeđeg pigmenta - melanina u donjim slojevima epidermisa. Zaključak: Lentigo benigna. 3. Materijal je isječak kože dužeg promjera 0,4 cm sa noge sa lezijom 0,2 cm. Histološki se na dijelu površine nađe gnijezda nevus stanica unutar epidermisa, a naročito unutar papilarnih slojeva epidermisa koji se mjestimice spajaju. Nađe se nešto atipičnih melanocita te lamelarna elastoza korijuma. Promjena je odstranjena u cijelosti. Zaključak: Naevus dysplasticus. Moje pitanje je treba li me brinuti madež odstranjen sa noge? Unatoč tome što je odstranjen, trebam li sada naknadno voditi računa u smislu obavljanja kakvih daljnjih kontrola, pregleda kod dermatologa? Postoji li mogućnost da se na tom istom podruju gdje se madež nalazio nešto zakomplicira, da to tako kažem? Nažalost, nisam dodatno upućena na koji način voditi brigu o tome. Hvala unaprijed, srdačan pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.02.2015. 00:50

Odstranjenjem madeža na noži problem je riješen. Kontrole za taj (odstranjeni) madež nisu potrebne. Ako imate i druge, slične madeže, njih treba kontrolirati.