Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14398

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


lichen ruber planus


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Beba

09.09.2004. 20:44

Poštovani!
Molim Vas da mi odgovorite što je to lichen ruber planus,kako se dugo liječi i dali je uspješno izlječenje.Dali je ta bolest povezana sa hepatitisom c. Unaprijed se zahvaljujem.
.

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

11.09.2004. 20:48

Navedena bolest se po danasnjem tumacenju ubraja u skupinu autoimunih bolesti kada organizam reagira sam protiv sebe jer dolazi do krivog usmjerenja odgovora obrambenog sustava.Umjesto da se unisti strana tvar koja pobuduje reakciju dolazi i do reakcije na vlastiti organizam.Mnoge strane tvari mogu po npr. gradi imitirati gradevni dio organizma.Tako u uzroke navedene bolesti spada : hepatitis C, razni lijekovi, kemikalije,...Bolest je dugotrajnog toka i ne moze se prognozirati tijek.U vecini slucajeva dolazi do povlacenja bolesti bilo spontano ili zbog terapije.Zahvacena je koza i sluznice.Terapija je danas jako uspjesna.Od lokalne terapije navodim : kortikosteroide,
krioterapiju, tacrolimus, pimecrolimus, fototerapija.Od sistemne terapije najcesce se daju kortikosteroidi ili derivati vitamina A.Postoji jos niz metoda i lijekova koji se rijede koriste i to kod tezih slucajeva.Tesko je reci o duljini terapije jer to ovisi o : mjestu, obliku promjena i rasprostranjenosti.

Maja_K1

12.02.2015. 16:00

Poštovani, dermatolog mi je dijagnosticirao lichen ruber planus, nakon terapije letizen tabletama, decortin tabletama, beloderm i belosalic masti, osip se prilično povukao (bio je samo na zglobovima ruku i nogu) te su ostali samo ožiljci.. po prestanku uzimanja terapije, ponovno se počeo javljati na zglobovima ruku. Koju terapiju mi preporučujete, i dali ima kakva druga metoda, npr uzimanje vitamina ili nečeg za suzbijanje. Također, žena i ja radimo na potomostvu ali nikako da nam uspije, dali ovo ima veze s tim? Hvala, Toni

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.02.2015. 18:30

Terapija koja Vam je propisana je ok. Vitamini i slični pripravci ne pomažu. Bolest nema veze s plodnošću. Pozitivno je da bi se bolest nakon nekog vremena (1-2 godine) trebala povući.