Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14396

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Mikrosporoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

28.06.2013. 19:35

Poštovani,
moj sin od 2 godine je dobio na nogama (na pregibu stopala i potkoljenice, te na potkoljenicama) 4 "fleke" koje liče na Mikrosporozu- ovalne, crvenkaste, hrapave površine. Ne češe se. I pedijatar sumnja na to pa nam je dao Plymicol kremu. Kako nakon tjedan dana nije bilo nikakvog poboljšanja, počeli smo mazati Lamisil kremu i nakon tjedan dana nema poboljšanja, dapače izbio mu je novi flek straga ispod pregiba koljena.
Već 6 godina imamo 2 kučne mačke koje su uredno procijepljene i ne idu uopće van, nemaju simptoma.
Zanima me što dalje budući da ide na gore?
Pedijatar nam je spominjao da ako ne prođe da bi trebalo uzeti bris kože.
Koliko vremena treba proći od zadnjeg mazanja Lamisilom do brisa? I da li možda znate rade li to privatni laboratoriji (kako se zove pretraga)?
Unaprijed hvala na dogovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.06.2013. 11:10

S obzirom da promjene ne prolaze na Plimycol i Lamisl kremu, najvjerojatnije se ne radi o mikrosporozi. Najbolje bi bilo prekinuti terapiju Lamisilom i napraviti mikološku obradu (na gljive): nativnu pretragu i kulturu. Prije pretrage, treba proći 5 dana od prestanka mazanja. U svakom slučaju, treba postaviti pravu dijagnozu na dermatološkom pregledu.

mikiboss22

30.05.2014. 09:05

Poštovani,
moja kćer od 2 godine posljednjih mjesec, dva ima problema s vlasištem. Mislila sam da je riječ o tjemenici pa sam to pokušavala ukloniti uljem. Kako to nije prolazilo nego se još više proširilo, otišli smo kod pedijatrice. Pogledala je glavicu i rekla kako su to gljivice koje je dobila od psa (psu su gljivice potvđene kod veterinara). Pedijatrica joj je dana plymicol i gentiana violet. Zanima me koliko dugo traje oporavak? Nakon 3 dana ne vidim neko poboljšanje. Koliko dugo joj smijem zahvaćena područja na glavi mazati plymicolom? Je li to zarazno? Smije li dijete u vrtić? Glavica ju poprilično svrbi i naravno da se želimo toga što prije riješiti. Biste li vi preporučili neki drugi lijek?
Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.05.2014. 17:30

Moguće je da se radi o dermatomikozi (gljivičnoj infekciji) vlasišta. Ali jedini način da se ona sa sigurnošću dijagnosticira je nativna (pod mikroskopom) mikološka pretraga i kultivacija na posebnim podlogama. Nadalje, ako je zaista riječ o tome, potrebna je antimikotička terapija na usta i to kroz više tjedana ili mjeseci. Samo mazanjem Plimycola neće doći do pomaka (ako je zaista riječ o tome). Takve promjene se ne prenose s čovjeka na čovjeka ili s dijeteta na dijete.

mikiboss22

03.06.2014. 16:25

Bili smo kod dermatologa. Promijenio je terapiju te nam je, kao i vi, rekao da samo mazanje vlasišta plymicolom neće pomoći. Malena je dobila griseofulvin tablete (koje ćemo nadam se uspjeti nabaviti), oronazol šampon i Canesten kapi. Zanima me Vaše mišljenje-mislite li da je ova terapija primjerena njenoj dobi? Ima 2 god i 16 kg.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

04.06.2014. 23:10

Mislim da terapija korektna.