Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


minoksidil 5%


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ismail

13.06.2016. 23:35

poštovani, da li mi možete odgovoriti na jedno pitanje, vezano je uz androgenu alopeciju tj. muški tip ćelavosti.. radi se o zaliscima.. da li se uz korištenje preparata pilfud 5% može zaustaviti daljnji gubitak kose, odnosno prorjeđenje kose.. uz to, prednja linija kose mi se pomakla samo za 1 cm, znači nestao je 1 cm kose i to samo na kutovima iznad očiju.. takva promjena mi se desila 2009 godine.. i do dana današnjeg tako stoji... odnosno alopecija ili ne znam šta već nije napredovala... da li je to uopšte alopecija s obzirom da duže od 6 godina nije bilo daljnjeg prorjeđenja kose ili se samo radi o prelasku iz dječijeg u odraslo lice.. zbunjen sam, jer ne znam da li se radi o androgenoj alopeciji ili o nekoj promjeni u vidu razvoja.. da napomenem da imam seboreju u kosi, odnosno liječio sam je 8 mjeseci uz anaphase šampon i b kompleks vitamine koje mi je propisao dermatolog.. može li seboreja biti uzročnik nestanka te kose iznad čela, taj 1 cm kose.. hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.06.2016. 15:30

Napamet Vam ne mogu sa sigurnošću reći radi li se o androgenetskoj alopeciji, ali ona često prati seboreju. 5% minoksidil može spriječiti daljnji gubitak kose ako se primjenjuje stalno.

Ismail

14.06.2016. 21:55

doktore, da li može androgena alopecija da miruje jedno vrijeme, tj da nema gubitka kose npr 3 godine a da poslije tog perioda ponovo se pojavi... da li može androgena alopecija da se javlja periodično, ili je slučaj sa androgenom alopecijom da kada jednom krene da kosa opada i da se prorjeđuje da taj proces ne staje?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.06.2016. 09:45

Može, ali rijetko.

Ismail

15.06.2016. 12:55

hvala vam blunk