Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Opadanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dino

11.01.2003. 23:05

Koristim odredjeno vrijeme propeciju. ( preparat protiv opdanja kose , finasterid 1 % ). Medjutim terapija je duga, i jako puno kosta. Intresuje me da li bih mogao kupovati Proscar ( Finasterid 5 % ) i dijeliti ga jer bi me tako terapija tosla puno jeftinije. Pitanje je i da li se tablete mogu tako jednostavno podijeliti na dva ili tri dijela. Unaprijed hvala.
Dino

dr. Suzana Ljubojević

12.01.2003. 18:38

Propecija i Proscar su tablete koje sadrže finasterid. Propecija sadrži 1 mg dok Proscar 5 mg. Oba dva lijeka djeluju na sprečavanje djelovanja određenog enzima. Proscar je najmjenjen liječenju benigne hiperplazije (povećanje) prostate dok se Propecija koristi isključivo u liječenju androgenetske alopecije (muški tip čelavosti) . Pozitivane učinke u liječenju opadanje kose mogu se očekivati između 3-12 tog mjeseca liječenja. Istina je da su Propecia tbl skoro suplo skuplje od Proscara. Službeno nije odobreno dijeljenje Proscar tbl na 5 djelova u zemljama u kojima se može naći i jedan i drugi lijek. Prema literaturnim podatcima neki su ipak pokušali djeliti na 4 dijela, no terapijski učinak nije bio dobar. Količina od 1 mg finesterida na dan je idealna za liječenje muškog oblika čelavosti! Problemi djelenja lijeka na 5 jednakih djelova: 1) teško je ako ne i nemoguće podjeliti jednu tabletu na 5 indentičnih djelova 2) Proscar podjeljen na 5 djelova nije jednako učinkovit: jer je dio tbl izložen zraku a to može oštetiti sastavne djelove lijeka, apsorpcija može biti nepotpuna ili nepravilna.
Stoga Vam preporučujem usprkos cijeni da ipak nastavite uzimati 1 tbl Propecije dnevno kako Vam je prepisao nadležni liječnik!