Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Opadanje kose


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

15.01.2003. 18:21

Cijenjena doktorice,
vec 1,5 god.imam problema sa opadanjem i pretjeranim mascenjem kose. U zadnje vrijeme su pocele pored normalnih vlasi opadati i tanke kratke njezne vlasi koje izgledaju kao nova kosa al nedovoljno ishranjena ili sl. Otpale vlasi na korijenu kao da imaju dio tjemena tj imaju bijele loptice na sebi. Na rubnim dijelovima (oko cela) sam prije imala kao siskice isto kratke vlasi koje su otpale i sad je to podrucje glatko. Nakon pregleda kod lijecnika preporuceni su mi vitamini i Vichyjev Dercos sampon ali bez uspjeha. Receno mi je da je uzrok mascenja seboreja. Sta je njen uzrok i kako se ona moze izlijeciti? Kosu perem sa Fitoval samponom 2x sedmicno. Molim Vas za pomoc jer stvarno vise ne znam sta da uradim. Unaprijed Vam hvala!

dr. Suzana Ljubojević

16.01.2003. 04:35

Normalan gubitak kose dnevno je od 50-100 dlaka! Liječenje pojačanog opadanja kose je dugotrajan proces te pozitivne učinke možete očekivati tek nakon 3-12 mjeseci terapije. Pretjerano mašćenje kose je posljedica seboreje vasišta koja se može manifestirati samo masnom kosom i/ili stvaranjem ljuskica u vlasištu. Stoga možete umjesto Fitoval šampon kroz mjesec dana upotrebljavati šampone koje sadrže ketokonazol (npr. Oronazol šampon) koji također osim što utječe na seboreju vlasišta ima i antiandrogetski učinak te sprečava ispadanje kose. Nakon jednomjesečne terapije vratite se preporučenim šamponima koji se preporučuju pri jačem opadanju kose.
Savjetujem Vam učiniti trihogram (navodite da Vam ispadaju dlake sa bjelim "kuglicama" što se odnosi na ležište dlake (folikul). Trihogram će pokazati o kakvoj je vrsti opadanja kose riječ.
Savjetujem Vam pregled u Trihološkoj ambulanti (ambulanta za kosu) Klinike za kožne i spolne bolesti, Šalata 4, Zagreb. (petak).

Iva

17.01.2003. 11:53

Da li je moguce potpuno izlijeciti seboreju vlasista npr. upotrebom Oronazol sampona? Koliko dugo traje proces izlijecenja? Da li ishrana igra neku ulogu u tome? Da li ce poslije doci do ponovnog izrasta i poguscenja kose ili je za to potrebno sprovesti neku drugu terapiju? Najljepsa hvala!

dr. Suzana Ljubojević

19.01.2003. 10:45

Seboreja je kronična recidivirajuća bolest. Smatra se da uz nasljeđe, hormonski utjecaji, emocijalna uzbuđenja, te nutritivni faktori (masna, jako začinjena hrana, alkohol) mogu uzrokovati pojačano izlučivanje loja, te stoga i pretjerano mašćenje vlasišta. Uzrok pojačanog opadanja kose kod Vas moglo bi biti pojačano mašćenje vlasišta, stoga postupite prema preporukama dermatologa!