Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14397

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


opadanje kose/pojačana dlakavost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

pijatla

13.08.2013. 13:10

Poštovani,
žensko sam i imam 30 godina. Moj problem je opadanje kose koje traje već jako dugo s tim da je u zadnjih 4-5 godina vidljiv gubitak i slabljenje kose (konstantni komentari frizerki na moju slabu, rijetku kosa koja previše ispada). Napomenula bih da mlada kosa raste, ali ta kosa je slaba i također opada. S tom mladom kosom me svi tješe i znam da je to poanta cijele priče o opadanju kose, ali ja od te mlade kose nemam ništa kad također ispada. Tako da se kosa nikako ne uspijeva obnoviti. Također me dosta često zna užasno svrbiti tjeme i jako često me boli, kao da sam cijeli dan imala zategnutu kosu, a nisam. Pojačana dlakavost muči me oduvijek. Kosa opada cijeli dan tokom cijele godine. Rodila sam prije 2,5 godine i trudnoća, točnije zadnje tromjesečje, je bio jedini period u mom životu kad mi kosa nije opadala i kad sam uspijevala kontrolirati dlakavost, odnosno depilacija bi urodila plodom. Inače mi epilacija, čupanje dlaka rezultira tako da drugi dan moram opet čupati dlake jer narastu. Kosa je nakon poroda strašno opadala, a sad i dalje opada isto onako kao i prije trudnoće, dakle kao i uvijek. Dlake mi rastu po cijelom tijelu (cijele noge, leđa, stražnjica, trbuh, leđa, lice, grudi...). Do sad sam sve to prihvaćala kao svoje normalno stanje. Unazad 6-12 mjeseci sam primijetila da mi se lice još jače razdlakavilo jer mi se na lijevom obrazu pojavilo desetak crnih, debelih dlaka kojih prije nije bilo. Na tom području nikad nisam čupala dlake tako da nisam mogla sama uzrokovati rast tih dlaka. Također primjećujem 2-3 dlake u lijevom uhu. Neki dan sam primijetila 1-2 crne dlake na desnom obrazu. Naravno, područje iznad usana i područje brade je dlakavo oduvijek i to sve jače i jače. Ne uzimam kontracepciju niti bilo kakvu drugu terapiju. Štitnjaču sam kontrolirala jednom i to u trudnoći, pa ne znam koliko je taj podatak pouzdan i tada mi je T3 bio blago povišen na što nitko nije reagirao niti spomenuo u bilo kojem smislu.
Ono što bih htjela od vas je zapravo savjet kome da se obratim. Ginekologu (koji misli da ja nemam problem i rekao mi da ako hoću da odem dermatologu), dermatologu (u razgovoru s jednim sam dobila odgovor da je uzrok mom stanju pcos, a ja nemam policistične jajnike, barem ne na uzv-u) ili liječniku opće prakse?

Hvala na odgovoru i lijep pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.08.2013. 10:40

Vi bi se trebali obratiti dermatologu (najbolje u Trihološku Ambulantu Klinike KBC "Zagreb" ili KBC "Sestre milosrdnice"blunk te endokrinologu koji će paralelno učiniti endokrinološku obradu.