Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


PAPULOSIS LYMPHOMATOIDES - LIMFOMATODINE PAPULOZE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lala14

02.07.2016. 14:20

Poštovani,

imam 27 godina i već unazad 4 godine se mučim sa tzv. limfatodinom papulozom. Prije dvije godine su mi postavili navedenu dijagnozu, a do tad nitko nije znao o čemu je riječ. Znači radi se o crvenoj točkici koja izgleda kao pristic i to mjesto na kozi svrbi. Nakon kratkog vreman nastaje nesto kao rana gnojnog oblika iz koje zna od jedan do dva tjedan izlaziti nesto kao gnoj. Oko toga obavezno bude crvenilo te se rana počne zatvarati. Naravno taj proces ide postepeno i traje. Kada krene zatvaranje rane mjesto počne oticati i crveniti se. Trenutno imam kod palca na ruci navedeno te mi je taj dio ruke jako otečen, crven te me ruka na dodir boli (nije strasna bol) do lakta al samo po tzv. crti koja ide od navedene rane. Kada se rana zatvori nastaje crno-smeđa krasta oko koje je crvenilo i otok. Nakon nekog vremena ona nestaje te nastaje oziljak.
Meni se navedeno pojavljuje najčešće na trbuhu i dlanovima iako sam imala i na oku, vratu, ispod nosa, prstima, stopalu itd. Svugdje ostaju oziljci neki dublji neki plici, ali vidljivi.

Probala sam svašta kako bi ubrzala zacjeljivanje rane međutim dok ne završi proces koji u principu traje 3 tjedna do mjesec i pol nema nikakve pomoći.
Koristim protuupalne kreme poput Betriona i Garamycina i nesto sto sam sama otkrila a to je antiseptik Rivanol koji mi koliko toliko izvlači taj gnoj iz rane i najbolje mi recimo pomaže kad je topao kao oblog.

Da li imate mozda savjet na koji način mogu ubrzati taj proces i zacjeljivanje rane? Isto tako molila bi da mi kažete da li bi mi mozda fototerapija pomogla obzirom da nekako nisam za primjenu MTX-a koji je napisan kao mogućnost.
Da li postoji neki razlog zbog kojeg do ovog dolazi, znam da službeno ne postoji međutim da li postoje nagađanja sto bi moglo utjecati na pojavu ove limfomatoidne papuloze?


Hvala

LP

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.07.2016. 11:30

Lokalna terapija ovdje nije učinkovita. Osim metotreksata, dolazi u obzir i PUVA terapija.