Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14403

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Pityriasis lichenoides et varioliformis acuta (PLEVA)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

1234ivana

29.08.2012. 22:15

Poštovani,5.3.2012.mi je uspostavljena dijagnoza PLEVA i otada pijem metrotreksat i folacin,skoro 7 mjeseci. Napredak se vidi,no sada mi je doktorica preporučila stanku da mi se organizam oporavi. Proslo je 2 tjedna i opet mi se pojavljuju na ekstremitetima papule i uz to,na tim mjestima sam dobila i neki sitni osip i uzasno svrbi. Zanima me koji je uzrok pleve,jer ni na to pitanje nisam dobila konkretan odgovor-osim da je od stresa,i zanima me kako se ova kožna bolest tretira da što prije nestane,čajevima,biljnim mastima,nesto?? Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.08.2012. 09:55

PLEVA je bolest nepoznatog uzroka (stres nije bitan). Čajevi, biljne mast itd. ne pomažu. Metotreksat nije terapija prvog, niti drugog izbora. Prije treba pokušati fototerapiju (UVB, PUVA) ili neke vrste antibiotika (eritromicin, tetraciklini) koji se ovdje uzimaju zbog protuupalnog učinka.