Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14398

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Ravni kondilom?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

majalov

25.03.2012. 17:25

Poštovani,

imam 20 godina i prije dvije godine uočila sam crno - smeđu pigmentaciju na donjem dijelu lijeve male stidne usne. Nedavno sam posjetila ginekologa koji mi je rekao da je najvjerojatnije u pitanju mirni madež koji se iz estetskih razloga može ukloniti. Nakon toga uputio me kod dermatologa. Dermatolog je također posumnjao na madež i savjetovao uklanjanje zbog nepovoljnog položaja i nemogućnosti praćenja istog.

Potom sam, nakon pregleda kod drugog ginekologa, dobila termin za operaciju. Za vrijeme operacije ginekolog je uklonio dva madeža, jedan promjera 0.5 cm i drugi veličine 1.5x0.9x0.2 cm. Manji madež nije ni bio toliko uočljiv i izgledao je kao blaga promjena pigmentacije. Operacija je prošla uspješno i madeži su uklonjeni.

Nakon analize tkvia došli su sljedeći rezultati:
1 Condyloma acuminatum
1 Condyloma planum

Opis nalaza:
Tkivo promjera 0.5 cm - blago pigmentirana bradavičasta tvorba promjera 0.4 cm građena je od papilarno razgranate vezivne strome, prekrivene akantotičnim hiperkeratotičnim dijelom parakeratotičnim višeslojnim pločastim epitelom izraženog granularnog sloja koji mjestimice sadrži koilocite.

Uzorak veličine 1.5x0.9x0.2 cm s blago uzdignutom pigmentiranom tvorbom promjera do 1.3 cm, koja je građena od vaskularizirane vezivne strome, površine prekrivene dijelom uredno stratificiranim višeslojnim pločastim epitelom, a dijelom je epitel zadebljan, blago papilomatozan, izraženog granularnog sloja i tamnije pigmentiranih bazalnih stanica, a u površnijim slojevima sadrži stanice nalik na koilocite.

Prema nalazima može se zaključiti kako imam HPV, međutim željela bih istaknuti kako sam još uvijek nevina i nisam stupala u nikakav oblik seksualnih odnosa.
Nalaz me iznenadio jer mi nije jasno kako sam mogla dobiti navedeni virus.

Željela bih Vas zamoliti da mi objasnite navedeni nalaz, posljedice kao i načine liječenja.

Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.03.2012. 10:45

Iz patohistološkog nalaza proizlazi da imate kondilome i HPV. On se prenosi spolnim putem, a to ne odgovara navodima da još uopće niste stupili u spolne odnose. Očito je u neskladu nalaz kliničara (dermatologa) i patologa. Potrebne su redovite kontrole kod ginekologa, a mislim da sada liječenje neće biti potrebno.

majalov

26.03.2012. 17:30

Zanima me na koje sam se načine uopće mogla zaraziti navedenim virusom ako nisam spolno aktivna? Napisali ste kako liječenje nije potrebno, pa me zanima da li sam izliječena ili virus samo miruje? Da li ga mogu širiti dalje? Također me zanima da li je moguće da je došlo do pogreške u analizi tkiva i da je nešto drugo uzrokovalo navedene simptome?

Sami liječnici su svjesni da je situacija dosta kontradiktorna pa su me odlučili poslati i na dodatne pretrage, ali su one zakazane za par tjedena, a ja bih do tad željela znati koje su posljedice?

Također sam danas primjetila kako se pigmentacija širi.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.03.2012. 23:55

Kod vas su nalazi i Vaši navodi potpuno kontradiktorni i morat ćete pričekati nalaze za odgovare na Vaša pitanja. Čak i da imate HPV (a prenosi se isključivo spolnim putem), mogu se liječiti samo one promjene koje su vidljive. Pogreške su uvijek moguće, a kod Vas su one vjerojatne.

ak1981

30.03.2012. 13:45

Poštovani,

Ne znam da li moj problem spada ovdje, ali ne znam niti gdje spada. Naime već godinu i po imam problema sa kompletnim genitalnim područjem (iznutra i iz vana). Osim što imam HPV 18 i CIN I, ovaj put u rodnici (prije je bio na cerviksu i nekakvom kanalu), imam problem sa pečenjem kože prepona i velikih usana, te sluznice vulve i anusa. To pečenje je teško za podnositi, a ponekad me i donji dio velikih usana strašno boli. Kad je intenzitet pečenja jako jak koža pocrveni i labije naoteknu. Ponekad boja graniči sa ljubičastom. Također nekakve tamne prugice mi se pojavljuju u području stidnih dlaka, ali one same i nestanu. Na nekim dijelovima ima tamno smeđe gotovo crne kože, čak je i sluznica vulve u pojedinim dijelovima takve boje. Iako su mi neki od doktora rekli da je to normalno kod nekih žena ja znam da to prije nije bilo i da ova sadašnja boja ne odgovara stanju kakvo je do sada bilo. Prije par dana počela mi se guliti koža, te krpe kože odpadaju, pa me nova koža peče. Rađena mi je vulvoskopija koja je pozkazala acidobijeli epitel na gotovo cijeloj površini sluznice vulve, međutim PHD analiza uzorka tkiva pokazala je da se ne radi o HPV, te mi je gin rekao da ne zna što je uzrok takvom epitelu. Također limfni čvorovi su mi uvećani već nekoliko mjeseci. Međutim punkcija je pokazala samo reaktivnu hiperplaziju.
Bila sam kod nekoliko dermatovenerologa i ginekologa i nitko ne zna što mi je, a meni se čini da mi je sve gore. To pečenje je užasno, a ništa osim leda ga ne ublažuje. Jedva sjedim i hodam. Jedino kad osjetim poboljšanje je pred mestruaciju i prva 3 dana menstruacije, a zatim sve ispočetka. Primijetila sam da kreme koje sam dosad probala samo pogoršavaju stvar (a probala sam sigurno preko 20 krema) niti mi lokalni anestetik pomaže. Ja više ne znam što mi je raditi i gdje potražiti pomoć. Počela sam gledati bolnice u inozemstvu jer ovako više ne mogu.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.03.2012. 15:30

Jedino je sigurno da Vaše tegobe nisu povezane s HPV-om i da je, ipak , riječ pretežno o ginekološkoj problematici. O čemu je točno riječ (nakon što to ne zna više dermatologa i ginekologa nakon pregleda i pretraga) preko računala Vam ne mogu reći.

ak1981

30.03.2012. 16:10

Hvala na odgovoru. Vi kažete da je to ginekološke prirode a ginekolozi me upućuju dermatovenerologu a kad dođem kod dermatolovenerologa on me opet vrača ginekologu i tako u krug. Rekli ste da mi ne možete reći preko računala, na koji način onda mogu doći do Vašeg mišljenja.

S poštovanjem,

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.03.2012. 19:50

Osobno se ne bavim tom problematikom (pogotovo što Vi trebate subspecijalističko mišljenje). Ako govorimo o toj problematici preporučio bih doc.dr.sc. Suzanu Ljubojević s Klinike za kožne i spolne bolesti na Šalati. Ona će Vam dati kompetentno mišljenje s dermatovenerološke strane. Iako, morate znati da postoje slučajevi koji se ne mogu riješiti (barem ne brzo).