Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Svjetle točke na koži


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mrix

29.03.2012. 12:05

Poštovani,

Prije nekoliko mjeseci primijetio sam na koži u području abdomena svjetle mrlje. Toliko su svjetle da ih se primijeti jedino ako se baš gleda u predio na kojem jesu, a prekrivaju područje kože preko bočnih trbušnih mišića (oblique) sa obje strane trupa.
Koliko sam do sada istražio, ne radi se o bolesti "Vitiligo" koja se slično opisuje, jer su mrlje puno slabijeg intenziteta, nisu spojene, i sasvim drugačije to izgleda nego kod bolesti "Vitiligo" (a ni mjesto nastanka nije baš tipično).
Na osnovu istraživanja po internetu, ja bih rekao da je riječ o bolesti "Tinea Versicolor (Pityriasis Versicolor)", tj. svojevrsnoj gljivičnoj infekciji.
Možete li preporučiti nekakvu metodu kako se toga riješiti?

Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.03.2012. 20:40

Mislim da bi bilo najbolje da odete liječniku da se postavi točna dijagnoza. Ukoliko zaista imate Pityriasis versicolor najbolje je liječenje antimikotikom u obliku spraya (npr. Canifug spray). Ipak, moram reći da trbuh nije tipično mjesto za gore navedenu dijagnozu. Nadalje, prije liječenja bilo bi dobro napraviti nativnu mikološku pretragu i pretragu Woodovim svjetlom koje će povtrditi ili isključiti gore navedenu dijagnozu.


Mrix

29.03.2012. 23:45

Poštovani,

Kako kažete da trbuh nije tipično mjesto za "Pityriasis Versicolor" (iako naglašavam da se radi o laterlanim stranama trbuha, bočni trbušni mišići pa preko rebara: područje koje bi prikrile ruke kada bi ih stisnuli uz tijelo), imate li tada ideju što bi drugo moglo biti, iz opisa, a da mjesto bude više tipično?
Nakon savjetovanja s liječnicom, koja doduše nije dermatolog, sklon sam vjerovati kako se radi o gljivičnoj infekciji, no ona mi nije znala potvrditi točno o kojoj, budući da to nije u njenoj domeni.
I dodatno pitanje, mogu li takve promjene na koži nastati uslijed nedostatka nekog od vitamina (možda da krenem razmišljati u smjeru mijenjanja prehrane)?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.03.2012. 10:10

Kao što sam napisao, potrebno je napraviti mikološku pretragu i pretragu Woodovim svjetlom kod dermatologa. Samo tako će se utvrditi radi li se o gljivičnoj infekciji i o kojoj vrsti. Vaše promjene sigurno nisu posljedica nedostatka vitamina.