Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14397

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


S. Aureus


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Silvija

16.04.2003. 14:41

Poštovani,

Mome nečaku kojemu je 10 godina, veoma često se na oba oka rade gnojni prištići (tzv. ječmenac). Mikrobiološka analiza sekreta pokazala je da je uzročnik Staphylococcus aureus, te mu je prepisana mast Garasone i antibiotici.

S obzirom da mu se taj gnojni nazovimo prišt pojavljuje gotovo 1-2 puta mjesečno, molim Vas da nas savjetujete što da učinimo jer pretpostavljam da to nije normalna pojava. Kako možemo spriječiti pojavu prišta i da li je propisana terapija odgovorajuća?

Kako on živi u malom mjestu gdje nema bolnice, molim Vas da nas uputite kome da se obratimo jer do sada smo kontaktirali samo obiteljskom liječnika.

Hvala i srdačan pozdrav,

Silvija

dr. Suzana Ljubojević

23.04.2003. 08:19

Ječmenac je akutna stafilokokna upala žlijezda na rubu vjeđe. Ishodište procesa je upala u i/ili oko ležišta trepavice. Nastaje najčešće pri trljanju vjeđe prljavim rukama. Liječenje se sastoji u stavljanju toplih obloga, antibiotskih masti. Gnoj se poslije nekoliko dana spontano isprazni! U težim slučajevima potrebna je incizija (rezanje) i peroralni antibiotici. Kod ljudi koji imaju šečernu bolest učestalija je pojava ječmenca. Savjetujem Vam da se obratite nadležnom oftalmologu (specijalista za oči).