Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Suncana pjega na usnici?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ana-split

03.07.2012. 20:00

Poštovani doktore,
primijetila sam da mi se pojavila smeđa tockica na donjoj usnici. Ne moze se osjetit, ne mjenja oblik i boju i nije pretjerano tamna. Izgleda kao suncana pjega. Inace, imam suncane pjege po nhosu i par malih oko usta. Zanima me da li je to opasno i kako se moze rijesiti?
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

04.07.2012. 13:35

Moglo bi se raditi o sunčanoj pjegi ili možda o tzv. solarnom lentigu. U svakom slučaju, ne radi se ničem opasnom. Takve promjene se mogu ukloniti (iz estetskih razloga) laserski, najbolje rubinskim laserom. Tretmani se rade isključivo u jesen i u zimi.

tanja-1987

21.01.2013. 19:10

Poštovani doktore.
Primijetila sam hiperpigmentiranu mrlju na donjoj usni. Nije opipljiva, nije uzdignuta i imam osjećaj jao da se nalazi ispod kože. Pomalo podsjeća na sunčanu pjegu. Zanima me kolika je šansa da je to madez iako meni to ne slici na njega. Da li se to može rješiti laserom?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.01.2013. 10:05

Vjerojatno se ne radi o madežu. Ako nije riječ o madežu, možda bi došao u obzir tretman Q-switched ruby laserom. Naravno, prije toga bi bilo potrebno odrediti točno o čemu je riječ.

ameliia

24.04.2015. 16:15

Prije godinu dana na gornjoj usnici pojavila mi se nekakva crvena točkica, izgledala je kao da sam crvenim tankim flomasterom dotakla usnicu. Točkica je bila cijele godine iste boje, potpuno crvena, iste veličine, kao zrnce pijeska i nije bila opipljiva. Prije tjedan dana počela se ispupčavati i mislila sam da se pretvara u aknu, ali i dalje je izgledala kao crvena točkica. Ja inače imam ružnu naviku pokidati noktom akne,i kako sam gledala tv, nisam razmišljala što radim pa sam noktom otkinula taj dio koji je bio ispupčen i potekla je krv naglo, kao iz nosa kad curi. Krv sam zaustavila i sad osjetim da me lagano svrbi iznutra. Zanima me što bi to moglo biti i dali je opasno, jer se sve do sad nisam nimalo brinula oko te točkice. Zanima me zašto je toliko potekla krv i radi li se samo o nekakvoj kapilari ili je nešto drugo u pitanju. Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.04.2015. 22:20

Nemate razloga za brigu. Najvjerojatnije je riječ o benignoj vaskularnoj tvorbi koju ste ozljedili. Nema potrebe za nikakvim tretmanom.