Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Svrbež kože


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

afrodita00

26.10.2009. 20:55

Poštovani!
Prije otprilike dva mjeseca počela me svrbjeti koža na leđima. Nakon nekog vremena svrbež se proširio na ruke i noge, trbuh, i gluteuse. Na koži se ne vidi ništa, osim poslije češanja, kad se pojavi crvenilo, no to ne traje dugo. Pokušavam se kontrolirati da se ne grebem toliko, ali nekad nesvjesno to radim, tako da po nogama, točnije natkoljenicama, imam modrice, i petehijalna krvarenja od grebanja. Probala sam kupke razne, i ulja ali sve djeluje samo trenutno, a onda se vraća na staro. Ponekad imam osječaj da me koža peče. Zbog čega se to pojavilo? Jer nikad nisam imala problema sa suhom kožom. I kako se riješiti toga svrbeža jer postaje neizdrživo? Uskoro sam naručena kod dermatologa, ali i kod njih su strašne gužve tako da mi je relativno teško čekati do tog datuma, pa ako imate kakav savjet kako da ublažim svoje trenutne patnje.
Unaprijed Vam se zahvaljujem

Lenka Oremović, dr. med.

31.10.2009. 20:20

Svrbež koji navodite može imati brojne uzroke.Jedna grupa svrbeži nastaje bez promjena na koži a uzrok su oboljenja drugih organa(dijabetes,bolesti jetre,posljedica uzimanja nekih ljekova)Druga grupa s u svrbeži koja nastaje uz kožne bolesti(svrab,ušljivost,infekcije kože,alergijske promjene). Treća grupa je svrbež kod koje nema oštećenja drugih organa niti kožnih bolesti,uzrok često ostaje nepoznat. Predpostavlja se da uzrok ovom svrbeži ponekad mogu biti i neki psihički poremećaji.I z navedenog se zakljućuje da je potrebna klinička obrada.
Ukoliko je svrbež znak bolesti prvenstveno treba liječiti tu bolest.
Liječi se antihistaminicima,sedativima,te lokalno hidratantnim masnim podlogama s mentolom.Ne preporuča se prećesto pranje sapunima jer se svrbež može pojačati.

Semex96

06.10.2016. 19:00

Nisam vjest forumas ali evo imam problem,koza me jako svrbi,ne uvijek povrememo,nikakav osip nemam,htio bi da upitam nekog strucnog sta da radim??

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.10.2016. 20:45

Svrbež nije bolesti, već simptom i može biti posljedica brojnih bolesti. Bilo bi dobro da se javite liječniku da se naprave barem osnovne laboratorijske pretrage te uzme anamneza (o korištenju lijekova, bolestima itd). Tada bi se moglo reći nešto više.

ziva1995

02.11.2016. 18:10

Postovani, vec 3 mjeseca me prati uzasan svrbez tijela, prvo su mi se po dlanovima pojavile male kvrzice koje su se nakon par dana uz ceskanje pocele ljustiti (slike: https://app.box.com/s/8jma71swo4gu4bmy64w9gfdwu20br9jf
I https://app.box.com/s/g5vwa8pvj300ojo8hkwnp9o7rlucmusj ) i svrbez sa straznje strane koljena na pregibu (pojavili su se jastucici kao poslje ugriza komaraca koji su se kasnije povukli.) Vadio sam krv te me je lijecnik uputio dermatologu sa dijagnozom ostali dermatritisi. Dermatolog mi je dijagnosticirao virusne bradavice te je zamrznio tekucim dusikom samo 5 njih, i dijagnosticirao mi je nesto sta se ljeci baby puderom, ali mi nista od toga nije bas pomoglo. (takodjer mi je propisao kremu cicalfate koja je na racun pacijenta, svrhu te kreme ne znam niti osjetim ikakve promjene koristeci ju.) U medjuvremenu sam otisao u Irsku gdje cu ostati do 6. Mjeseca, svrbez postaje sve jaci, a nemam sredstava za platiti Irske ljecnike pa molim za bilo kakvu pomoc, barem nesto sto ce mi ublaziti svrbez i pustiti me da spavam posto se pojaca svrbez nocu. U zadnje vrijeme sam primjetio da mi se na stopalima i po noznim prstima isto pojavljuju te kvrzice kao na dlanovima te mi se na dlakavim djelovima noznih prstiju pojavljuju jastucici kao ugrizi komaraca te sitni osip po rukama. (slike: https://app.box.com/s/zkug2ne6hm4o258yuat8nu8bzb7dmwh5 , https://app.box.com/s/jqzkrm0ilp92ytx2svbtwv31hrv1iwac i https://app.box.com/s/i0h3z8tf0h1e7hyp25mgvl0xlgwmwy8n ) Svrbe me takodjer i noge (bedre unutrasnja i prednja strana, i cijeli dio ispod koljena ukljucujuci i koljeno, nisam siguran dali imam tamo osip jer sam suvise dlakav, ali izgleda kao da sam stalno najezen pa mislim da imam) stomak (na njemu nije nista vidljivo), ruke od pazuha do dlana i sake. Unaprijed hvala i lijep pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.11.2016. 23:05

Preporučio bih neki antihistaminik (npr. Claritine 2x1 tbl.) uz neku kortikosteroidnu kremu kroz desetak dana (npr. Advantan krema 1x dnevno). najbolje bi ipak bilo da odete liječniku, jer se bez pregleda i dodatnih pretraga točna dijagnoza neće moći postaviti.