Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Tamne mrlje na koži


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

*ma*ri*na*

25.04.2013. 15:30

Poštovanje,
zadnjih nekoliko godina primjećujem u području trbuha tamne fleke, ljeti je izraženije, a zimi jedva primjetno, ali se nazire. Dosta je veliko područje, nepravilnog oblika, od pupka pa iza do sredine leđa, samo s jedne strane tijela, i smeta mi pogotovo ljeti jer izgleda kao da je prljavo. Postoje li neki preparati, kreme, kojima bi se to smanjilo ili koža na neki način izjednačila? hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.04.2013. 09:50

Trebalo bi utvrditi narav pigmentacija na dermatološkom pregledu, jer o tome ovisi i liječenje.

dovapaba

24.08.2014. 10:40

Poštovani, od kad sam bila mala imam "mrlju bijele kave" na licu.. Zanima me jel to moguće nekako ukloniti ili ublažiti? Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.08.2014. 09:00

Mogu se pokušati tretman rubinskim laserom. Potrebno je nekoliko tretmana u razmacima od 4 do 6 tjedana. Uspjeh tretmana nije uvijek dobar. Promjene se mogu i vratiti.

Baarrbbaarra

27.04.2016. 12:45

Poštovani,
Jučer nakon solarija sam primijetila tamnu mrlju na obrazu. Nije prvi put da sam isla, znam sve kako funkcionira. Inace sam svijetlije puti ali dosta brzo i jako pocrnim. Inace kad se suncam, lice uvijek mazem kremom sa sto vecim zAstitnim faktorom jer mi je ono najosjetljivije (posebno dio ispod ociju). A kad idem u solarij, lice uvijek upola krace suncam nego ostatak tijela (prekrijem ga majicom). Fleka je samo na jednoj strani i poprilicno je velika. Sinoc me pocelo malo i peckat pa sam mislila da sam mozda izgorila, jutros sam mazala jogurtom (brzo upije), mazem niveinom kremom i malo malo hladim. Ali nije onako tipicna boja ko kad se izgori neko vise vuce na smeđe. Zabrinuta sam da nije hiperpigmentacija, melasma ako sam dobro zapamtila. Ako mislite da je to, sto mi je ciniti? Koliko je to tesko izljeciti? I kako se dalje ponasati na suncu? Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.04.2016. 10:20

Po onome što ste napisali, nije riječ o melasmi. Ako promjena ne prođe, javite se dermatologu da se vidi o čemu je riječ. Solarije i jače izlaganje suncu treba izbjegavati.

Baarrbbaarra

28.04.2016. 19:55

Što Vi mislite da je to?
Naime nisam se mogla strpiti, pa sam odma danas otisla kod dermatologa. Isla sam kod 2 i dijagnoze se razlikuju. Jedna mi je doktorica rekla da je to hiperpigmentacija, kao neki pocetni oblik. Tocnije Melasma inscipienis. I rekla mi je da koristim 2% Eritromicin sol. Dok mi je drugi doktor rekao da je to opekotina od solarija. Tocnije- dermatitis ab externis. I da mazem beloderm kremom 5 dana na tom mjestu. Ne znam sto da radim. Cinjenica je da vise nije toliko tamno kao prvi dan, al se jos uvijek poprilicno vidi. Koliko ono sto mi je prva doktorica propisala uopce moze pomoci ili da pricekam jos neko vrijeme da vidim sto ce se dogoditi

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.04.2016. 14:50

Ne znam. Ali ako je melasma, eritromicin nije adekvatna terapija. Pričekajte još malo.

oni

01.11.2016. 11:20

Poštovani,

jučer sam se pogledala po leđima u ogledalu i vidjela tamne mrlje na području kralježnice. to mi se pojavila prije cca. godinu, dvije, ali sad je postalo veće i tamnije. nisam pridavala ikakvu pažnju tome, jer sam mislila da je prirodna pojava. Ne radim vježbe, nije mi baš kralježnica ispravna od djetinjstva. Što bi mogao biti potencijalni uzrok tomu i da li se te mrlje mogi ukloniti? Srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.11.2016. 14:15

Na temelju opisa se ne može niti približno reći o čemu je riječ.