Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14396

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


testiranje II


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NENAD

24.07.2002. 16:33

Prije tri tjedna dobio sam odgovor na moje pitanje na kojem vam iskreno zahvaljujem. Na istoj poruci postavio sam dodatna pitanja, međutim izgleda da to nije pravi način, te šaljm ta pitanja na novoj poruci, a na odgovorima se unaprijed zahvaljujem.Dakle, odgovorili ste da bih se ponovo trebao testirati na HIV, pa me zanima kada tj. koliko nakon mogućeg inficiranja da bi bio siguran.Također ste mi odgovorili da se nadate da sam prethodno testiranje izvršio u Infektivnoj klinici u Zagrebu. Pošto ne živim u Zagrebu testirao sam se u laboratoriju u Deželićevoj u Zagrebu iz vrlo praktičnih razloga. Nalaz sam dobio poštom s pečatom Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Petrove.Da li je taj laboratorij tj. Zavod pouzdan, ili smatrate da ipak trebam testiranje obaviti u Infektološkoj klinici.

Prof. dr. Jasna Lipozenčić

26.07.2002. 06:23

Osobe kod kojih postoji sumlja na zaraženost virusom HIV-a, trebale bi se testirati odmah nakon sumljivog kontakta, uboda s iglom npr zaražene osobe, te nakon 6, 12 tjedana i 6 mjeseci. Specifičan odgovor u vidu pojavljivanja protutijela javljaju se 10-21 dan nakon pojave simptoma akutne HIV inkekcije koja se javlja 3-6 tjedana nakon infekcije HIV-om. Dakle testiranje 6 tjedana nakon eventualne infekcije bi bilo dovoljno da se dokaze primarna infekcija, no da budete sigurni ponovite testiranje po gore navedenoj shemi ili se obratite nadležnom infektologu.