Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


tvorba suspektna na MM


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

krešo2k

15.04.2015. 16:05

poštovani, javljam se u vezi ovoga što piše u naslovu teme, a to mi je doktorica danas napisala u povijest bolesti. tvorba se nalazi na lijevoj strani vrata i po mojoj procjeni veličine je 4x8 mm, ne mogu napipati prijelaz sa "normalne" kože na nju i tamno je smeđe boje. dijagnoza je postavljena u vinogradskoj kod dr. sanje poduje. nakon što sam se pošteno uspaničio čuvši da je najvjerojatnije riječ o melanomu kojega treba što prije odstraniti (naručen za prekosutra u ORL za eksciziju) da se vidi o čemu se radi, počeo sam postavljati pitanja vezana za najbolje i najgore moguće varijante. dr nije bila previše konkretna i to je ono što me najviše plaši. surfajući po netu nailazim na razne stvari, a između ostaloga i mogućnost metastaziranja na pluća i mozak. onda sam se sjetio da u zadnjih mjesec-dva osjećam povremene lagane probadajuće bolove u lijevom gornjem dijelu glave pa sam se još više prepao. iako mi je rečeno da ti bolovi možda potječu od oka (imam neku sitnu izraslinu za koju još čekam pregled), tj od naprezanja očnog živca.

puno toga sam napisao, a jedno je konkretno pitanje: koliko ovo sve zvuči zabrinjavajuće?

hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.04.2015. 21:40

Svaka sumljiva pigmentna tvorba se treba odstraniti. S te strane mislim da je učinjeno sve kako treba. Nadalje, ne mora se raditi o melanomu i svaka spekulacija prije patohistološkog nalaza je suvišna. Kada bude nalaz gotov, bit će Vam objašnjeno što je potrebno. Mislim da bolovi koje navodite nemaju veze s kožnom promjenom.

krešo2k

16.04.2015. 16:05

hvala na brzom odgovoru, ali više me zanimalo koliko, po vašem iskustvu, to zvuči ozbiljno? ako možete napisati nekakav okvirni postotak? znam da će se nakon analize sve znati, ali zanima me unaprijed. umeđuvremenu sam se telefonski konzultirao s jednim privatnim dermatologom koji je na temelju rečenoga izjavio da je skoro 100% siguran da nije ništa što se neće riješiti ekscizijom. također, nisam napomenuo u prijašnjem postu da imam 33 godine, u obitelji nitko (koliko znam) nije bolovao od melanoma, a prije 4 godine sam operirao debelo crijevo i rektum zbog karcinoma.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.04.2015. 19:15

Bilo kakvi postotoci i prognoze kod sumljivog madeža su neozbiljne.

Postotci i prognoze kod sumljivog madeža preko telefona ili računala su neozbiljni. Madež treba odstraniti i moguće je da dodatni postupci neće biti potrebni.