Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vur i rezidualni urin


Autor Poruka

Larisa

03.10.2004. 09:14

Moja cerka ima pet i po godina, u maju je dobila pijelonefritis. To je izleceno, sada cemo raditi MCUG da bi videli da li postoji refluks. Ultrazvukom je utvrdjeno da ima zadebljani zid mokracne besike - do 4mm, i postojanje rezidualnog urina. Volela bih da mi kazete sta je to rezidualni urin i da li to predstavlja problem ukoliko postoji refluks?Hvala!

prof. dr. sc. Petar Kes

19.10.2004. 23:25

Draga Larisa,

Rezidualni urin je količina urina koja zaostaje u mokraćnom mjehuru nakon mokrenja, kada bi mjehur trebao biti u potpunosti ispražnjen. Činjenica da urin zaostaje nakon mokrenja, kao i podatak da je zid mokraćnog mjehura zadebljan do 4 mm na UZV nalazu ukazuje na pojavu “neurogenog mjehura” koja u djece nije rijetka. Radi se naime, o nekoliko različitih poremećaja, no ono što je bitno da Vi znate jest: mokraćni mjehur ima loše “naučeni” obrazac mokrenja: 1) mišić koji sudjeluje u stiskanju mjehura kako bi se ovaj ispraznio se dovoljno ne kontrahira prilikom mokrenja, 2)ili se mišić koji drži vrat mokraćnog mjehura inače zatvorenim dovoljno ne opusti prilikom mokrenja, 3)ili oboje. Rezultat je zaostali urin nakon mokrenja u mjehuru.
Poremećaj često može biti udružen i sa loše pozicioniranim ušćima mokraćovoda (uretera) koji su uzrok povrata mokraće iz mjehura prema bubrezima (tkz. refluksa - kojega Vi spominjete).
Dobro je da je Vaša djevojčica započela s obradom kako bi se razjasnio uzrok njezinoj upali bubrega – pretrage osim sedimenta urina i urinokulture te UZV.a kojeg ste radili uključuju i MCUG na koju je već naručena, a po potrebi i custoskopiju – endoskopski pregled mokraćnog mjehura.
Ukoliko imate još pitanja rado ćemo Vam odgovoriti.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internista-nefrolog
Mr. sc. dr. Đ. Šešo-Šimić, pedijatar