Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polozaj bubrega i ciste na jajnicima


Autor Poruka

Tanja

30.09.2004. 14:32

Dobar dan,

Ne znam da li sam na parvom mjestu buduci da se radi o nalazu djeteta. Naime moja 14 mjeseci stara kcerka je danas bila na ultrazvuku abdomena na moje insistiranje. Naime, u posljednje vrijeme se cesto hvata za stomak (recimo trci po kuci i odjednom cucne i uhvati se za stomak - nisam primjetila bolne grimase). Pored toga ona se svakodnevno nabacuje na igracke i jastuke i grci se preko njih i prilikom toga se preznoji. Svaki pokusaj prekida zavrsava burnom reakcijom. Danasjni UZV je pokazao da jedan bubreg "nije bas na svom mjestu", nadjenje su i "nekakve ciste na jajnicima" i "kao da nesto ima u mokracnom mjehuru". Kao sto mozete vidjeti ovo su citati - jer mi je to i tako suprug upravo ispricao na telefon.
O cemu bi se tu moglo raditi?
Unaprijed Vam hvala.

prof. dr. sc. Petar Kes

19.10.2004. 23:26

Draga Tanja,
Nalaz bubrega koji nije na tipičnom mjestu, ciste na jajnicima te “nešto” nađeno u mokraćnom mjehuru kod Vaše 14 mj. djevojčice svakako zaslužuje daljnu obradu.
Naime, anomalije bubrega, pa bio to samo i bezazleni netipični položaj bubrega često su udružene s anomalijama ostalih organa u trbušnoj šupljini.
Ne bi željeli nagađati koje su priprode ciste na jajnicima, kao i da li je sadržaj u mokraćnom mjehuru zaostali urin, pijesak, polip, ili jednostavno duplikatura sluznice mjehura koja je tako slučajno uhvaćena ultrazvučnom sondom.. Treba se svakako obratiti dječjem nefrologu koji će provesti kompletnu obradu – od sedimenta urina, urinokulture, odrediti se o funkciji bubrega, učiniti i prikaz slikovnim tehnikama ( ponovljeni UZV, CT, ostale radiološke metode ...) kako bubrega, tako i mjehura i jajnika.
Ukoliko Vam ikako još možemo pomoći slobodno nam se javite.
Prof. dr. sc. Petar Kes, internista – nefrolog
Mr. sc. dr. Đ Šešo – Šimić, pedijatar