Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz VEP-a


Autor Poruka

kala008

19.11.2013. 10:10

Poštovani,

molim Vas da mi pojasnite nalaz VEP pretrage. Pretraga je rađena zbog vrtoglavica, tj. nestabilnosti.

" Za stimulaciju oba oka registrira se val P100 urednih amplituda i latencija uz niži val N135. Nalaz bi mogao upućivati na neuronalnu lez vlakana perifernog dijela v.polja oba oka. "

Hvala, pozdrav

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

28.11.2013. 13:50

Vidni evocirani potencijali u mlade osobe koja ima vrtoglavice rade se uglavnom da se utvrdi prisutnost upale vidnog živca koja se očituje produljenom latencijom P vala. N val je dio tzv P 3 vala i njegova usprenost u inače urednom nalazu nije relevantna.
Svakako pri tome treba naglasiti da je svaka pretraga bez obzira na nalaz relevantna samo ako se može interpretirati kliničkim nalazom. Dakle važno je utvrditi kakav je tip vrtoglavica na koje se tužite. Da li su to prave rotacijske vrtoglavice ili ljuljanje osjećaj slabosti , nesvjestice i sl. da li su praćene vegetativnim fenomenima, zujanjem u uhu i slabljenjem sluha, da li se javljaju u zatvoorenom ili i samo u otvorenom prostoru itd. Vrtoglavica nastaje zbog vrlo različitih fenomena koji mogu biti sasvim bezazleni i lako se rješavaju ali i ozbiljnih poremećaja središnjeg živčanog sustava ili stanja nakon preboljele upale vestibularnog živca te je važno dobro klinički ispitati njen karakter i potom se odlučiti za laboratorijski pregled koji će brzo razjasniti o čemu se radi. Obratite se iskusnom neurologu