Migrene i drugi netradicionalni čimbenici povezani s većim rizikom od moždanog udara kod mladih odraslih


Migrene i drugi netradicionalni čimbenici povezani s većim rizikom od moždanog udara kod mladih odraslih

Odrasle osobe mlađe od 35 godina, mogu imati veći rizik od razvoja moždanog udara zbog netradicionalnih čimbenika rizika poput migrene nego zbog tradicionalnih čimbenika rizika poput visokog krvnog tlaka, ukazuje nova studija.

Većina moždanih udara uzrokovana je tradicionalnim čimbenicima rizika za moždani udar, kao što su visoki krvni tlak, visoki kolesterol, dijabetes tipa 2, pušenje, pretilost, niska tjelesna aktivnost, zlouporaba alkohola ili koronarna bolest srca. Međutim, nedavni podaci pokazuju povećanu učestalost moždanog udara čak i među mladim odraslim osobama bez ovih čimbenika rizika.

Analiza je pokazala da su netradicionalni čimbenici rizika za moždani udar, kao što su migrene, poremećaji zgrušavanja krvi, zatajenje bubrega, autoimune bolesti ili maligne bolesti, značajno povezani s razvojem moždanog udara kod muškaraca i žena u dobi od 18 do 44 godine. Povezanost između moždanog udara i netradicionalnih čimbenika rizika za moždani udar bila je jača u odraslih osoba mlađih od 35 godina.

Migrena je bila najvažniji netradicionalni čimbenik rizika za moždani udar među osobama u dobi od 18 do 34 godine, čineći 20% moždanih udara kod muškaraca i gotovo 35% kod žena.

Prema mišljenju stručnjaka, ne bi se trebalo zanemariti netradicionalne čimbenike rizika od moždanog udara i fokusirati se samo na tradicionalne čimbenike rizika; oba su važna za razvoj moždanog udara kod mladih ljudi.

Izvor:
Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes