Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trigeminusneuralgie


Autor Poruka

Natasa

10.11.2001. 13:13

Postovana Gospodo,

Ja sam sarajka, trenutno zaposlena u UN-ovoj misiji u Pristini, sto je osnovni razlog sto sam bila slobodna da vas kontaktiram i zamolim za misljenje/savjet.

Prije nekoliko mjeseci pocela sam osjecati povremeni bol i hladnocu s lijeve strane lica - u predjelu izmedju gornje vilice i oka. Posumnjala sam na eventualni proces na nekom korijenu zuba, pa sam konsultovala stomatologa koji je tu mogucnost nakon pregleda (bez snimka) odbacio.

Taj povremeni bol je medjutim postajao sve jaci i jaci, i nije vise bio lociran samo u gore pomenutom predjelu, vec i u donjo vilici, te na samom spoju vilica, da bi eskalirao do te mjere da bi mi svako sastavljanje donje i gornje vilice postalo nepodnosljivo, a bol zahvatao cijelu donju polovinu lijeve strane lica.

UNMIK-ov ljekar opste prakse me uputio na pregled Otorinolaringologu i Neurologu u German Field Hospital u Prizrenu. Nalaz Otolaringologa ne prilazem posto je bio potpuno uredan i utvrdjeno je da problem nije u tom domenu.

Neurolog me pregledao i uputio na CT koji je takodje obavljen u GFH Prizren - oba nalaza u prilogu.

Dijagnoza - trigeminusneuralgie
Terapija - "Tegretal 200" - prva tri dana 2 X 1, nakon toga - do kraja 3 X 1


Takodjer mi je savjetovano - iz Sarajeva, da uz navedene lijekove primim i vitaminsku terapiju:
10 dana intravenozno kombinaciju B1, B6, C i glukoza
10 dana intramuskularno - svaki drugi dan OHB12

te da nastavim sa terapijom Tegretala i dalje (do kada?????????????), sada ponovo smanjujuci dnevnu dozu na dvije tablete dnevno.
Do sada sam ih popila ukupno 67.

Najljepse vas molim za objasnjenje moje ukupne situacije. Receno mi je da je do neuralgije moglo doci zbog klima uredjaja i propuha.

Da li je moguce da je do poremecaja moglo doci zbog mog svakonocnog (nesvjesnog) skrgutanja zubima, nakon cega osjecam bol u zubima tokom dana?
Do kada trebam nastaviti sa navedenom terapijom?
Receno mi je da Tegretal utice na jetru. Sta trebam uciniti da sprijecim negativan uticaj i kako mogu provjeriti da li je do njega doslo?


S postovovanjem i zahvalnoscu,

Natasa

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

15.11.2001. 21:16

Iz Vašeg opisa proizlazi da Vam je dijagnosticirana neuralgija trodjelnog živca (nervus trigeminus). Neuralgija n. trigeminusa je bolest karakterizirana povremenim bolovima u području lica. Uzrok bolesti nije u potpunosti poznat, a bolest se liječi uzimanjem lijeka koji navodite (karbamazepin). Dozu lijeka u konzultaciji s liječnikom treba prilagoditi intenzitetu bolova. Kao i svaki drugi lijek i karbamazepin može imati nuspojave. Ako Vam se intenzitet bolova smanjio od kada uzimate karbamazepin, svakako ga nastavite uzimati. Ukoliko Vi ili Vaš liječnik posumnjate na oštećenje jetre, liječnik će Vas uputiti da učinite potrebne pretrage.